Neki političari podržavaju ovakvo zdravstvo: Zdravstveni radnici iz Tuzle kreću sa generalnim štrajkom 31. decembra

2 min. čitanja

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika održali su jučer sastanak sa Vladom Tuzlanskog kantona, nakon kojeg je odlučeno da će se krenuti u generalni štrajk 31. decembra, a usluge pacijentima će se pružati onako kako je to propisano Pravilnikom o štrajku.

Razlog je, kako tvrde u sindikatu, nerazumijevanje predstavnika vlasti prema radnicima zaposlenim u zdravstvu. Oni traže isplatu 1.080 KM jednokratne pomoći, kao i potpisivanje Kolektivnog ugovora i povećanje satnice sa 2,50 na 3 KM.

– Sredstava ima. Novca za ovo što mi u Sindikatu tražimo ima. Ovdje je u pitanju neravnomjerna preraspodjela novca. Iza toga stoje neki politički moćnici koji ovo sve možda i podržavaju i ovakav način funkcionisanja zdravstva, izjavio je Esad Brkić, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Esad Brkić, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH, ističe da novca ima

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, podsjeća kako se pregovori sa Vladom TK-a vode od maja ove godine.

Tada su tražili da se satnica poveća sa 2,51 KM na 3 KM, a kasnije su dogovorili da im se isplati jednokratna novčana pomoć od 570 KM. Prema riječima Latifovića, Vlada Tuzlanskog kantona nije ispunila data obećanja i sindikat je bio prinuđen da donese odluku o stupanju u generalni štrajk.

Razočarenje je veće, ističe Latifović, što je jednokratna novčana pomoć od 1.080 KM, kako je precizirano u uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, isplaćena Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

– Sredstava ima za ono što tražimo, poručuju i zdravstveni radnici TK-a.

Podijeli ovaj članak