“Ne držim posebno do onoga što govori Bakir Izetbegović, on je …” – Efendić: Bio bih dobar premijer

2 min. čitanja

Važnije će nam biti ko je spreman da se iskreno prihvati posla, kazao je lider Stranke za BiH Semir Efendić govoreći o formiranju vlasti i koalicijama 

– U odnosu na to ćemo procjenjivati ko bi nam mogao biti partner. Potpisali smo sporazum sa NES-om sa kojim ćemo u Parlamentu FBiH imati devet zastupnika, prema sadašnjim rezultatima. Nekako se poklopilo da je i predsjednik NES-a načelnik jedne općine. Ovi koji su do sada vodili konkretno FBiH nisu pokazali rezultate. Ako budemo mogli učiniti nešto da se to promijeni, mi ćemo to učinit, kazao je Efendić.

Na pitanje razgovara li sa Strankom demokratske akcije odgovara, Efendić je, kako prenosi federalna.ba, kazao da ne razgovara: 

– Sa nekoliko pojedinaca sam imao neke kontakte, ali zvaničnih razgovora nije bilo. Bilo je ponuda da razgovaramo, ali nismo se odazvali, ne smatramo da je vrijeme za to.

Rekao je i da ne drži posebno do onoga što govori Bakir Izetbegović.

– On je sklon da promijeni mišljenje, kazao je Efendić te podsjetio da je dugo bio u SDA te da “i ako je bilo neko dobro raspoloženje, to je trebalo biti tada. Sada više nije bitno”.

Naglasio je da nema namjeru podržati SDA da vodi procese.

– Ako bi neko drugi vodio procese, a SDA bila neki od partnera koji nema tako značajnu ulogu, po meni nije sporno. Ali da oni vode procese, u tome nismo spremni učestvovati, kazao je i dodao da bi bio dobar premijer FBiH jer je to mjesto sa kojeg bi se najviše moglo uraditi za ekonomiju.

– Za vršenje bilo koje uloge premijera važna je parlamentarna većina koja mora biti stabilna. Mnogo više povjerenja bih imao u DF nego u SDA. SDA stoji sa brojem, ali nisu pouzdan partner. Nisam siguran kada bi se nešto dogovorili, da bi oni to i ispoštovali. Sada im je najvažnije da se sačuvaju na poziciji u FBiH. Tu su spremni ponuditi sve i svakome. Ali bi se nakon formiranja vlasti ponašali drugačije, rekao je Efendić.

Podijeli ovaj članak