Dodik zastupa bošnjačke interese

3 min. čitanja

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Republike Srpske biće od sada, kako stvari stoje, u rukama Milorada Dodika. Za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske potrebna je dvotrećinska većina koju neće imati u novom sazivu.

Izmjene Ustava

Klub Bošnjaka u VNRS-u, kao i ostali klubovi, broji osam delegata koje imenuju klubovi naroda nakon konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske. S obzirom na to da u parlament Srpske ulaze tri Bošnjaka sa liste SNSD-a (Alen Šeranić, Denis Šulić i Nina Bukejlović), jasno je da će tri Bošnjaka u Klubu Bošnjaka Vijeća odgovarati Dodiku i SNSD-u.

Iz izbora u izbore ide se na to da Bošnjake predstavljaju oni koji se samo izjašnjavaju kao Bošnjaci, kaže Okić

Preostalih pet delegata u Vijeću biraće poslanici Pokreta za državu, ali to neće biti dovoljno da Klub Bošnjaka ima dvotrećinsku većinu. Bez te većine Klub Bošnjaka ne može ulagati veto na zakone i odluke koje donosi Narodna skupština Republike Srpske, a otvara se i pitanje izmjena Ustava RS-a o kojima se godinama priča.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mihnet Okić za Oslobođenje kaže da Bošnjaci neće ostati bez mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, bez obzira na to kakva podjela “uloga” bude u Klubu nakon konstituisanja parlamenta Srpske.

– Izbori još nisu završeni, odnosno rezultati još nisu konačni i prerano je da o tome govorimo. Ako ostane ovako, vjerovatno će biti određenih problema. Jasno je da se iz izbora u izbore ide na to da Bošnjake predstavljaju oni koji se samo izjašnjavaju kao Bošnjaci, a koji zapravo pripadaju drugim političkim strukturama, ističe Okić.

Najveći problem, dodaje, predstavljaju asimetrična rješenja u entitetima koja se maksimalno koriste, odnosno zloupotrebljavaju. Tako bi moglo, smatra Okić, biti i sa pozicijom delegata u Klubu Bošnjaka.

– Vidjećemo kako će sve biti na kraju. Možda će doći do ponavljanja izbora ili nečega drugoga, što će promijeniti trenutni poredak stvari. Kako bilo, Klub Bošnjaka svakako neće ostati bez tog mehanizma i radiće ono što treba da uradi, govori Okić.

Jačanje entiteta

Član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a i novi/stari poslanik SNSD-a u parlamentu Denis Šulić kaže kako će ova stranka najvjerovatnije imenovati tri delegata u Klub Bošnjaka, ali oni će raditi, ističe on, u interesu svih građana Srpske, samim tim i u interesu Bošnjaka.

– Klub Bošnjaka se godinama ponašao veoma destruktivno. Stavljali su veto i na one akte kojima vitalni nacionalni interes nikako nije mogao biti povrijeđen, što bi kasnije Ustavni sud RS-a i potvrdio. Ako bi i došlo do promjena Ustava RS-a, one bi išle u pravcu jačanja dejtonske pozicije Republike Srpske i na takve izmjene niko ne bi trebao imati primjedbe, smatra Šulić.

Podijeli ovaj članak