Naša stranka povodom 9. januara: Svaki pokušaj etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem

1 min. čitanja

Obilježavanje Dana RS-a 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu.

 U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju, navodi se u saopćenju Naše stranke.

U saopćenju se ističe da insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije.

– Podsjećamo, Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji. Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, saopćila je Naša stranka.

Podijeli ovaj članak