Nakon pada ponovo rastu dionice M:tela: “Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu”

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Dionice M:tela danas su na Banjalučkoj berzi porasle na 1,32 KM što je 8,2 odsto više u odnosu na jučerašnju cijenu od 1,22 KM.

Riječ je o oporavku dionica M:tela koji je uslijedio nakon pada od 24. maja, kada je objavljen poziv za Skupštinu akcionara M:tela na čijem dnevnom redu nije bila isplata dividende.

Razvojni ciklus

U M:telu ocjenjuju da današnji rast dionica pokazuje da ozbiljni investitori shvatili značaj odluke da se prošlogodišnja dobit reinvestira u razvoj kompanije.

– Vjerujemo da je pad vrijednosti akcije M:tela bio privremen, ali i očekivan. Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara M:tela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sljedeće godine biti itekako zadovoljni, izjavili su za Capital.ba u M:telu.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman kaže da su investitori prethodnih dana ovako reagovali jer je odluka M:tela došla iznenada.

– Investitori su u zadnjih 15 godina navikli na isplatu dividende i već unaprijed su računali da će je dobiti. Ljudi koji su kupovali akcije M:tela su ih posmatrali kao obveznice, a zaboravili su da dividenda nije sigurna. Nijedno privredno društvo ne garantuje dividendu za vlasnike običnih dionica, kazao je Kecman.

Stav Kecmana potvrđuje i podatak da je M:tel do jučer bio jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u regionu koje je isplaćivalo čitavu neto dobit u vidu novčane dividende.

Iz M:tela su jučer saopćili da je Upravni odbor kompanije, “u želji da poslovanje uskladi sa svjetskom praksom, a dioničarima omogući dalji rast njihovih ulaganja”, donio odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast dionica i vrijednosti kompanije.

– Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci, navode u M:telu.

Rast korisnika

Ovakav potez, tvrde u M:telu, može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena dionica nastaviti da raste.

– M:tel je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast, rekli su ovoj telekomunikacionoj kompaniji.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare