Najavljeni protesti: Rudari pred EPBiH, pa smjena Andelije

4 min. čitanja

Zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, iz Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH najavili su proteste pred zgradom JP Elektroprivreda BiH u utorak, 1. augusta.

– Proteste organiziramo zbog ignorisanja urgencije i naloga koje je EPBiH dobilo od federalne Vlade da pristupi realizaciji Sporazuma koji su potpisali Sindikat i direktor RMU Zenica 3. jula, a u vezi sa metodologijom isplate plate radnicima ovog ugljenokopa za maj i juni. Protest će se održati od 11 do 14 sati, a u njemu će sudjelovati članovi sindikata svih sedam rudnika iz Koncerna, kazao je Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH.

Na pravoj adresi

Podsjetimo, zbog neisplaćene plate za juni te naknade za topli obrok za maj, zenički rudari su obustavili proizvodnju u utorak u drugoj smjeni, a tridesetak komorata je dva dana provelo pod zemljom u jami Raspotočje, čekajući rješenje situacije. Na nagovor ljudi iz Sindikata RMU Zenica i SSRRFBiH izašli su vani.

– Iz EPBiH su poslali pismo Vladi FBiH u kojem navode da bi bilo protuzakonito ako isplate platu zeničkim rudarima za juni po Sporazumu. A bilo im je zakonito da isplate platu za maj, po istom tom sporazumu u kojem se navodi metodologija isplate za ova dva mjeseca? Za juni je iznos plate za 40 posto manji nego za maj, izjavio je Husić.

Možeš nepoštivati državu, mi to nećemo. Nećemo dozvoliti da nas uvuku u politiku, kaže Husić

Ustvrdio je da su za Sporazum koji su potpisali Sindikat i uprava RMU Zenica, a na kojem je insistirao EPBiH i koji je loš po radnike, znali da ih “pokušavaju navući na tanak led, da su računali da ga nećemo prihvatiti”, te da su se opredijelili da se pokušaju izvući iz teškog stanja, da pokušaju uspostaviti kontinuitet u proizvodnom procesu. Rekao je da su od 18. do 25. jula pozivali da se isplati plata u skladu sa tim sporazumom te da su očigledno namjerno razvlačili da bi se došlo u što težu situaciju po pitanju mogućnosti isplate plate.

– Kada smo od zeničkog gradonačelnika tražili da prihvati zaključke Gradskog vijeća, Sindikat je imao ogromnu podršku od rukovodstva Elektroprivrede BiH u predstavljanju tog zahtjeva. Danas ista situacija, samo na drugim adresama. Mi od rukovodstva Koncerna zahtijevamo da prihvati nalog federalne Vlade, a oni se ne ponašaju isto. Njihova reakcija je neozbiljna i neodgovorna. U tom pismu govore o zakonitosti ili nezakonitosti, a do sada su iks puta na taj način rješavali problematiku u RMU Zenica, dodjelom sredstava EPBiH rudniku, naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla.

”Rudari su uvijek na pravoj adresi. Državo, šta čekaš?”, biće slogan protesta.

Posljednji potez

Radi se, saznajemo, o direktnoj poruci generalnom direktoru EPBiH Admiru Andeliji, koji je, kako nam je rečeno od više članova UO SSRRFBiH, uputio dva maila sa uvredljivim sadržajem čelnom čovjeku Sindikata Sinanu Husiću. U jednom od tih mailova, tvrde, “poziva” sindikalce da izađu na proteste pred Vladu i svojim partijskim drugovima “dajte zadatak da odmah smijene ovu upravu i postave novu koja će po vašem nalogu uništiti Elektroprivredu – rudnike ste već uništili”.

Oslobođenje saznaje da bi se upravo na dnevnom redu naredne sjednice federalne Vlade trebala naći smjena kompletnog rukovodstva EPBiH s Andelijom na čelu, te imenovanje vršilaca dužnosti do okončanja konkursne procedure.

Podijeli ovaj članak