Najavljeni novi protesti u Sarajevu: Organizatori zaprijetili Christianu Schmidtu

1 min. čitanja

Grupa pod nazivom Inicijativa građana BiH najavila je nove proteste ispred zgrade OHR-a za ponedjeljak 24. oktobar. Povod su izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt na dan održavanja općih izbora u našoj zermlji, 2. oktobra.

Kao što je poznato, ove izmjene se, između ostalog, odnose na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH, ali su njima postavljeni i rokovi za formiranje vlasti u BiH nakon izbora.

Prema najavi, koju je na svom, Facebook profilu objavio predstavnik Inicijative građana BiH i jedan od organizatora protesta Nihad Aličković, u ponedjeljak se ispred OHR-a očekuje između 20.000 i 30.000 ljudi.

– Političari nisu dobrodošli, poručio je Aličković.

U poruci se pozivaju i stanovnici drugih mjesta u BiH da izlaskom na centralne trgove i protestima iskažu nezadovoljstvbo zbog nametnutih izmjena Izbornog zakona.

U pozivu se navodi kako će insistirati na sastanku sa Christianom Schmidtom. Ukoliko do tog susreta ne dođe i ukoliko ovakve izmjene ostanu na snazi, iz Inicijative građana BiH poručuju da će od relevatnih međunarodnih institucija zatražiti Schmidtovu smjenu.

Podijeli ovaj članak