Murphy poslao poruku Dodiku: Od secesije nema ništa, on ne može izbjeći stavljanje RS-a pod finansijsku hipoteku

3 min. čitanja

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, poručuje kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo opasnim putem.

Američki ambasador je ovu izjavu dao u kontekstu Dodikovih posljednjih političkih koraka i najava. Murphy jasno ističe da je nemoguće izvršiti secesiju Republike Srpske.

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik krenuo je opasnim putem. Njegove prijetnje su zaista neodgovorne, a njegova retorika je zapaljiva. Nemoguće je izvršiti secesiju od BiH, ne postoji ustavni osnov za to. On negira genocid u Srebrenici, prijeti da će oduzeti pravo na slobodu štampe i okupljanja. Ali, gledajte, mislim da je dio razloga u tome da Dodik pokušava odvratiti pažnju od vlastitih promašaja i nemogućnost njegove vlasti da izbjegne stavljanje Republike Srpske pod finansijsku hipoteku. Implikacije mogu biti ozbiljne. Ako vjeruje da će Sjedinjene Države stavljati po strani dok on uporno bira da vodi BiH putem konflikta, vara se. Štitit ćemo Bosnu i Hercegovinu, rekao je Murphy u intervjuu za N1.

Komentarisao je ambasador Murphy i svoj sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je u Bosni i Hercegovini popraćen sa mnogo pažnje.

Murphy kaže da je najvažnija poruka sa sastanaka podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine sa čime se, kako kaže američki ambasador, složio i Aleksandar Vučić.

– Objavili smo vijest nakon održanog sastanka. Razgovarali smo o podršci SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i naglasili smo važnost funkcionalnih, efikasnih i odgovornih državnih institucija, i bilo je dobro čuti da se predsjednik slaže s nama. To nije bila moja prva posjeta izvan BiH: išao sam prošle godine na sastanak sa višim zvaničnicima NATO-a da bih razgovarao o situaciji u BiH i čvrsto smo zastupali obnovljenu suradnju i jače partnerstvo između BiH i NATO-a, kazao je on.

Kada je riječ o odnosu Sjedinjenih Američkih Država prema našoj zemlji, ambasador Murphy ističe da se on nije promijenio, te da Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Amerike.

– To se nije promijnilo. Politika SAD-a prema BiH se nije promijenila. Podržavamo teritorijalni suverenitet, integritet BiH. Nikad nećemo pregovarati o budućnosti BiH i nikada nećemo odstupiti od naše predanositi građanima ove zemlje, poručio je Murphy.

Podijeli ovaj članak