Mural Draže Mihajlovića u Foči zaliven crnom bojom

3 min. čitanja

Mural osuđenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića u Foči išaran je crnom bojom. U Foči se suzdržavaju od bilo kakvog komentara na ovu temu, uz opasku da je to najvjerojatnije učinio neki pojedinac, a ne “sistem”piše RTV BPK.

Od trenutka kada je mural ratnog zločinca oslikan 2019. godine na zgradi koja se nalazi nadomak zloglasne hale Partizan u kojoj su silovane i ubijane nedužne žrtve, uglavnom žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti, traženo je da bude uklonjen, međutim to se nikada nije dogodilo.

Na tome je svojevremeno insistiralo Udruženje žrtava rata Foča 92-95 zahtijevajući od lokalnih vlasti da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala četničkog generala Draže Mihailovića na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, te da se učini sve da se taj mural odmah ukloni.

Iako je upozoravano da mural predstavlja provokaciju za sve žrtve ratnih zbivanja od 1992-1995. godine, te povratnike u Foču, ali i šalje jezivu poruku koja asocira na najmračnija vremena u ovom gradu, to nije urodilo plodom.

Mural Mihailoviću nije uklonjen, a na fočanskim zgradama nalaze se i murali srpskih vojvoda iz Prvog svjetskog i ranijih ratova poput Dragutina Matića, Stepana Stepe Stepanovića i Petra Bojovića. Jedna od fočanskih zgrada oslikana je muralom Ratka Mladića.

Murale u Foči, na nekoliko zgrada u centru grada, na pedesetak metara od policijske stanice, prema našim saznanjima, oslikala je grupa mladih iz ovog grada, uz saglasnost stanara.

Historija prostora ex Jugoslavije pa i općine Foča bilježi najužasnije genocidne radnje, zvjerska ubijanja hiljada nevinih stanovnika islamske vjeroispovijesti. Historijski podaci s početka 1942. godine govore o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči. Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu Drugog svjetskog rata.

Historijski podaci, na osnovu kojih je suđeno Mihailoviću, govore o više od 150.000 pripadnika “nesrpskog” stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović.

Na prostoru Foče u periodu od 1992-1995. godine, zabilježena su velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih nesrpskih stanovnika općine Foča. Protjerivanja, silovanja, ubistva dešavala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović.

Upravo iz ovih razloga ne čudi što povratnici u Foču nemaju komentara na činjenicu da je mural Draži Mihailoviću tek išaran, ali ne i u potpunosti uklonjen od strane nadležnih institucija čiji bi to posao trebao biti u ovoj, ali i sličnim situacijama.

Podijeli ovaj članak