Muk i sirena u Tuzli: Tužno sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Sirena koja je simbolično podsjetila na vrijeme kada je 25. maja 1995. godine ispaljena granata na tuzlansku Kapiju, oglasila se večeras, tačno u 20.55 minuta u ovom gradu.

Naime, granata je ispaljena sa položaja Vojske RS-a na Ozrenu i pogodila popularno okupljalište mladih Tuzlanki i Tuzlaka.

Tom prilikom ugašen je 71 mladi život, a više od 120 nedužnih civila je ranjeno.

Oglašavanjem sirene završeno je komemorativno obilježavanje 28. godišnjice masakra na Kapiji.

Kao i prethodnih godina, u Aleji mladosti u Tuzli, spomen obilježjima u Slanoj Banji i Kapiji, brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast žrtvama najveće tragedije u historiji Tuzle.

Nezadovoljstvo ulogom Srbije koja omogućava slobodu nalogodavcu ovog zločina Novaku Đukiću i ove godine izrazile su porodice i prijatelji poginulih.

Podsjetimo, Saša Magazinović, šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je povodom ove godišnjice poslao poruku građanima Beograda.

– Dragi Beograđani, ako ovih dana protestujete sa namjerom da, kao što kažete, vašu zemlju i njene institucije očistite od korova zla, onda u zahtjeve uvrstite i hapšenje i izručivanje Novaka Đukića, poručio je Magazinović.

Ovim povodom je pisao i beogradski novinar koji je izvještavao iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom agresije Dragan Banjac.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare