Možemo raditi i bez stranaca: Cvijanović i Čović procjenjuju da će RS dobiti Vladu za tri sedmice, a FBiH do Božića

2 min. čitanja

Uoči sastanka sa delegacijom SNSD-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako će u roku tri do šest mjeseci biti pokrenuta izmjena Izbornog zakona BiH, a partnerstvo sa osmorkom prokomentarisao je riječima “čini se da ide u tom pravcu”.

– Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u dijelu zajedničkog djelovanja i programskih načela na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović, ponovivši raniji stav HNS-a BiH da DF ne može biti dio koalicije.

– Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da sa ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast. Tamo gdje možemo na županijama zajedno, a svakako na razini Federacije BiH i Vijeća ministara, rekao je za TV HZHB.

Dodao je i kako se mora stvoriti ambijent da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva BiH za četiri godine.

– Mislim da ćemo ostaviti tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. To ova vlast mora biti svjesna da moramo uraditi i onda to lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status, i uraditi, rekao je Čović.

Prva predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) poručila je kako je formiranje vlasti na nivou BiH uvijek nepoznanica i komplikovan proces koji zahtijeva dodatno vrijeme.

– Postoje naši interesi za određene stvari i oblasti i nastojaćemo to u pregovorima postići, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da posebno raduje činjenica da Republika Srpska ide ubrzano u formiranje vlasti, “da je ponovo pokazano da Srpska to radi prva u BiH i da će već u naredne tri sedmice imati formiranu novu Vladu”.

– Već smo krenuli u konstituisanje Narodne skupštine i ubrzo ćemo imati delegate koji će biti izabrani u Dom naroda Parlamenta BiH. U toku ove kalendarske godine ćemo imati potpuno zaokružen naš izborni ciklus i implementirati izborne rezultate. Budžet Republike Srpske smo već usvojili i ostaje nam da se ponovo bavimo velikim strateškim pitanjima, poručila je Cvijanović.

Podijeli ovaj članak