Mnogi love u mutnom: Uhar je u ovom vaktu šta god pojeftini

3 min. čitanja

Pad cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini se nastavio. Podaci sa aplikacije federalnog Ministarstva trgovine pokazali su da najniža cijena benzina iznosi 2,46, a dizela 2,31 KM.

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je pad evidentan.

Savjest i inspekcije

Građane Bosne i Hercegovine obradovala je ova informacija. Oni sa kojima smo razgovarali pozdravljaju ovo pojeftinjenje. Kažu da je uhar šta god pojeftini. Ali postavlja se pitanje – da li je logičan slijed da padnu i cijene osnovnih životnih namirnica?

– Kad je išla cijena goriva prema gore, time su pravdali povećanje cijena ostalih namirnica. Međutim, svjedoci smo da, kada se cijena goriva smanjuje, uopšte se ne mijenjaju cijene ostalih proizvoda široke potrošnje.

I ptice na grani znaju šta treba i šta je pošteno. Ali cijene nam nikada neće vratiti. Da hoće barem na pola cijene, a kamoli do kraja

To bi trebala pratiti inspekcija. Ona bi trebala uticati i na savjest i odgovornost onih koji postavljaju te cijene, kaže nam jedan sugrađanin.

Jedan Sarajlija, penzionisani ekonomista, ističe da je teško procijeniti koliki je procenat goriva u kretanju ostalih cijena.

– Teško je to izračunati, sve je to lančano. Ali bi cijene namirnica trebale pratiti smanjenje cijena goriva. Međutim, problem je u tome ko daje, svako gleda da ulovi u mutnom. Pogotovo što je pitanje profita, privatne inicijative. U moje doba se to drugačije regulisalo. Sada su mnogi imali gorivo i na zalihama. I tu se zaradilo dosta, ocijenio je.

Naši ostali sagovornici dijele slično mišljenje. Cijene namirnica, posebno hrane, trebale bi pratiti pojeftinjenje goriva. Međutim, svi sumnjaju da će se to dogoditi.

– Naravno da bi namirnice trebale pojeftiniti, ali ne vjerujem da će se to desiti. I ovo pojeftinjenje goriva je kratkotrajno. Oni će to podići prvom prilikom.

– To i ptice na grani znaju da treba tako i da je tako pošteno. Ali cijene nam nikada neće vratiti. Da hoće barem na pola cijene, a kamoli do kraja.

– Gorivo povlači sve ostalo za sobom. Ako su cijene namirnica rasle zbog goriva, red je da sada zajedno sa gorivom i spadnu.

Penzioneri teško žive

Vrijedi istaći da su penzioneri oni koji najradije govore o ovim temama. Jasno je da su poskupljenja najveći odraz imala na njihove troškove koji su se znatno povećali. Jedan od naših sagovornika iskoristio je priliku da još jednom istakne u kakvim uslovima penzioneri žive, te koliko njima znači svako pojeftinjenje.

– Ne razumijem se u taj odnos pojeftinjenja, samo znam da je užas sa ovim cijenama. Čovjek jedva preživljava. Penzioner sam i teško živim. Ne znam šta oni misle, da li planiraju spustiti te cijene. U svakom slučaju, narod se pati.

Podijeli ovaj članak