Misija OSCE-a u BiH o donošenju novog zakona: Treba se uskladiti sa EU inicijativama

1 min. čitanja

Nakon što se Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS-u našao u žiži javnosti, iz Misije OSCE-a u BiH za Oslobođenje kažu da pomno prate proces donošenja ovog rješenja.

– Iako nastojanja reguliranja određenih vidova štetnog izražavanja mogu biti opravdana, široka javna rasprava o modalitetima treba biti suštinski dio svakog procesa koji može imati utjecaja na slobodu izražavanja. Definiranje lažnih vijesti i procjena njihovog kapaciteta, koje dovode do narušavanja javnog reda i mira, zahtijevaju veliki oprez, a isto se odnosi i na definiranje interneta kao javnog prostora s ciljem procesuiranja prekršaja zloupotrebe slobode izražavanja.

Nastojanja reguliranja nasilja u online sferi i bolja zaštita ugroženih kategorija stanovništva ne smiju se koristiti kao izgovor za uvođenje neproporcionalnog kažnjavanja pojedinaca i organizacija koji izvještavaju o pitanjima od javnog interesa, ističu.

Dodaju i da nastojanja nadležnih da odgovore na pojavu dezinformacija, lažnih vijesti i propagande trebaju biti usklađena sa sličnim inicijativama na nivou EU.

Podijeli ovaj članak