Ministri obrazovanja donijeli preporuke o prevenciji nasilja nad djecom

6 min. ─Źitanja

Obrazovanje jednoglasno osu─Ĺuje nasilje i spremno je uhvati se u ko┼ítac s ovim problemom, ali u njegovo rje┼íavanje trebaju se uklju─Źiti i druge institucije, poru─Źila je u petak u Mostaru federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Durakovi─ç nakon sastanka s predstavnicima ┼żupanijskih ministarstava obrazovanja na kojem je doneseno niz zaklju─Źaka i preporuka o poduzimanju konkretnih aktivnosti na prevenciji nasilja nad djecom i me─Ĺu djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Ministrica Durakovi─ç pojasnila je kako je doneseno 11 konkretnih preporuka, koja ─çe se na─çi i na sljede─çoj sjednici Vlade FBiH, napomenuv┼íi da obrazovanje ne mo┼że samo rije┼íiti problem nasilja, niti je jedino odgovorni krivac, ni odgovorna uloga.

– ┬áDakle, svi resori moraju biti uklju─Źeni i samo zajedno mo┼żemo u─Źiniti dobre stvari i iznjedriti pozivne promjene – ocijenila je ministrica.

Kako je kazala, jedna od done┼íenih preporuka je u ┼íto kra─çem roku organizirati Koordinaciju ministara obrazovanja i znanosti u FBiH, kontinuirano odr┼żavati zajedni─Źke sjednice, da bi se pravovremeno razmjenjivale informacije o sigurnosnoj situaciji u odgojno-obrazovnim ustanovama, poduzimale konkretne aktivnosti i ujedna─Źavao pristup za┼ítiti djece u FBiH.

Potom predlo┼żiti Vladi FBiH da se preraspodjelom osigura interresorno financiranje u prevenciji i sprje─Źavanju nasilja u obrazovnim institucijama, kroz programe nenasilnog pona┼íanja.┬á

Tako─Ĺer, izvr┼íiti analizu kapacitiranosti pedago┼íko-psiholo┼íkih slu┼żbi u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH te na razini FBiH hitno formirati Interresorni stru─Źni tim koji ─çe pripremiti okvirni plan prevencije vr┼ínja─Źkog nasilja i nasilja u odgojno-obrazovnim institucijama.

Ministrica je rekla kako je jedna od preporuka i osna┼żivanje nastavnika koji bi trebali biti obu─Źeni kako prepoznati znakove neprihvatljivog pona┼íanja, upravljati konfliktnim situacijama i uspostaviti pozitivnu kulturu u─Źenja.

Po njezinim rije─Źima, potrebno je inicirati da se u kurikulume za sve razine obrazovanja, koji su bazirani na ishodima u─Źenja, integriraju sadr┼żaji iz oblasti mentalnog zdravlja, prevencije i prepoznavanja znakova nasilja nad i me─Ĺu djecom, medijske pismenosti, te efikasnog i pravovremenog reagiranja na njih.

Uz navedeno, ud┼żbeni─Źka i obrazovna politika mora biti senzibilizirana za temu prevencije vr┼ínja─Źkog nasilja i nasilja u odgojno obrazovnim institucijama u Federaciji BiH, a potrebno je nastaviti i razvijati politike protiv nasilja.

Tako─Ĺer, potrebno je prona─çi najbolje modalitete za unapre─Ĺenje sigurnog i prijateljskog okru┼żenja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Preporukama je ukazano i na va┼żnost suradnje s centrima za socijalni rad, policijom i lokalnim zajednicama.

┬á– Ministarstva trebaju aktivno sura─Ĺivati s centrima za socijalni rad, policijom, pravosudnim institucijama, lokalnim zajednicama, roditeljima i u─Źenicima da bi se promovirala svijest o nasilju u dru┼ítvu i potaknula suradnja u suzbijanju ovog problema – napomenula je Durakovi─ç.

Ministri su na kraju apelirali i na medijske djelatnike da u svojim izvje┼ítajima o temama o nasilju izvje┼ítavaju odgovorno i u skladu s profesionalnom etikom i standardima novinarstva, pogotovu kada je rije─Ź o djeci.

– Bitno je da nastavimo kontinuirano raditi i razmjenjivati dobre prakse. Mi smo danas konstatirali da svi u ┼żupanijama imamo ve─ç odre─Ĺene dobre okvire unutar kojih radimo na prevenciji nasilja – ustvrdila je u izjavi za medije ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminovi─ç.

Smatra kako je bitno unaprijediti razmjenu dobrih praksi i sna┼żno zagovarati da se i drugi resori aktivno uklju─Źe u ove devijantne dru┼ítvene pojave, jer to nisu samo ┼íkolske pojave.

– Veoma je va┼żno da zajedno zagovaramo nenasilnu komunikaciju, da budemo zajedno predani u tome i da ja─Źamo sve resurse, jer se ┼íkole ne mogu same iznijeti sa svim izazovima s kojima se suo─Źavaju – ocijenila je Hota-Muminovi─ç

Poru─Źila je i kako ─çe samo stabilne li─Źnosti nove generacije, koje ─çe biti otporne na sve po─Źasti suvremenog dru┼ítva, koje se ubrzano mijenja, biti u prilici da kreiraju nove vrijednosti u na┼íem dru┼ítvu.

– Svi smo svjedoci da sve ono ┼íto napravimo u obrazovanju ima direktne posljedice po cijelo dru┼ítvo. Zato nam trebaju sredstva i zato nam trebaju obu─Źeni, jaki profesionalci, kako u obrazovanju tako i u drugim resorima – ┬ákazala je ona. ┬á

Ahmed Omerovi─ç, ministar obrazovanja i znanosti Tuzlanskog kantona tako─Ĺer se slo┼żio da problem nasilja u dru┼ítvu nije samo problem obrazovnih institucija.

– Nasilje ne smije biti samo problem na Tuzlanskom kantonu. U protekla dva dana osje─çali smo se usamljeni. Drago mi je da se uklju─Źio federalni dio vlasti i dao nam podr┼íku. Nasilje je problem svih administrativnih jedinica u BiH, problem je cijele BiH i regije. Va┼żno je da napravimo sondiranje propisa, od lokalne do federalne razine i da vidimo gdje su kriti─Źne to─Źke. Kada institucije donesu sve mjere, onda nema tko provesti mjere. Moramo biti spremni dati odgovor na to i kada eliminiramo ove to─Źke mo─çi ─çemo pravovremeno reagirati i sprije─Źiti doga─Ĺaje kakvi su se nedavno dogodili u Lukavcu ÔÇô kazao je ministar Omerovi─ç.

Odgovaraju─çi na novinarsko pitanje o tragi─Źnom doga─Ĺaju u Lukavcu samo je kratko kazao kako je centar za socijalni rad preuzeo aktivnosti o tome da zbrine dje─Źaka u ustanovu koju odrede u skladu s propisima.

– Mi se jo┼í uvijek molimo za zdravlje nastavnika koji je povrije─Ĺen i nadamo se da ─çe biti bolje – dodao je tuzlanski ministar.┬á

Podijeli ovaj ─Źlanak