Ministar Forto u Briselu govorio o brzoj cesti Bihać – Sarajevo – Podgorica

1 min. čitanja

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto u Briselu je razgovarao sa vršiteljicom dužnosti direktorice Direktorata za mobilnost i transport (DG MOVE) Majom Bakran Marcich, zamjenicom direktora Direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) Renatom Nikolay i direktorom Direktorata za susjedsku politiku i proširenje (DG NEAR) Gert-Janom Koopmanom.

Jedna od tema o kojima su ovom prilikom razgovarali su uvrštavanje brze ceste Bihać – Sarajevo – Podgorica u mrežu evropskih koridora, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ovo bi omogućilo njeno lakše finansiranje i osiguralo bespovratna sredstva Evropske unije.

Također, govorilo se i o modernizaciji postojeće i izgradnji nove željezničke infrastrukture u našpj državi, ali i o digitalnoj transformaciji i čišćenju javnog prostora od govora mržnje.

Prisustvo Bosne i Hercegovine u Briselu mora biti jače i proaktivnije, jedinstven je zahtjev i konstatacija brojnih sagovornika u sjedištu Unije.

– Iskoristit ćemo prilike za gradnju i vidljive projekte, koje zemlje regiona već uveliko koriste. To je najbolji način da građani osjete korist od evropskih integracija, poručio je ministar Forto.

Podijeli ovaj članak