Meteorolog Bakir Krajinović: Od 30. maja ljetne temperature

2 min. čitanja

Zračna masa s juga, uz natprosječno visoke temperature, nosi i obilje saharske prašine. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

– Svjedoci smo nekoliko dana da nakon kiše ostaju tragovi na autima i drugim površinama upravo zbog te prašine. Uz padavine sve do četvrtka, bit će prašine u zraku i na površinama, a nakon toga bi atmosfera trebala biti čista i prozračna – kazao je Krajinović.

Do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme s intenzivnijim pljuskovima, često praćenim grmljavinom i uz mogućnost pojave grada, posebno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme s umjerenim padavinama.

– Od 27. maja do kraja prognoznog perioda raste vjerovatnoća za duže sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina očekuje se u Hercegovini. Do 29. maja u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16, danju u BiH od 22 do 27, lokalno na jugu i sjeveroistoku do 30 stepeni – kazao je Krajinović.

Od 30. maja očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 28 u Hercegovini do 31 stepen.

Izvor: Avaz

Podijeli ovaj članak