Memorijalni centar Srebrenica obilježava 20. godišnjicu svečanog otvaranja

2 min. čitanja

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari obilježava 20. godišnjicu zvaničnog otvaranja. Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je s ciljem čuvanja sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine i kao podsjetnik budućim generacijama da se takvi zločini nikada više ne ponove.

U sklopu obilježavanja ove godišnjice, 20. septembra će biti organiziran prigodan program u bivšoj fabričkoj hali akumulatora u Srebrenici. Na ovom događaju će se obratiti predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, a sudionicima će se putem videa obratiti i bivši američki predsjednik Bill Clinton i potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft.

Također će biti održana i serija govora majke Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, preživjelog svjedoka genocida Hasana Hasanovića, specijalne savjetnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alice Nderitu, te pomoćnice direktora Memorijalnog centra Srebrenica Amre Begić.

U sklopu prigodnog programa bit će prikazan i kratkometražni film pod nazivom “video arhiv 1992-1995” u produkciji Memorijalnog centra.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je osnovan Odlukom visokog predstavnika 2003. godine, a zvanično ga je otvorio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U 2007. godini je donesen Zakon o Memorijalnom centru koji definira njegove ciljeve i aktivnosti. Memorijalni centar se bavi ukopom identificiranih žrtava genocida, obilježavanjem njihovih grobnica, prijemom posjetilaca i ostalim aktivnostima u cilju očuvanja sjećanja na genocid.

U Memorijalnom centru se nalazi i biblioteka koja raspolaže relevantnom literaturom o genocidu u Srebrenici, kao i Istraživački arhiv koji prikuplja lične predmete i dokumente žrtava genocida. Memorijalni centar također provodi obrazovne programe s ciljem prenošenja znanja o genocidu mladim generacijama i borbe protiv negiranja genocida.

Memorijalni centar Srebrenica je otvoren za suradnju s drugim organizacijama i centrima u regionu i šire, a kontinuirano radi na promoviranju tranzicijske pravde, mira i prevenciji genocida.

Podijeli ovaj članak