Mehmedović “otkriva” kako će se Osmorka zvati nakon Čavarinog imenovanja: Ovo je ismijavanje Amerike

3 min. čitanja

Za jednog od poptredsjedavajućih Zastupničkog doma PSBiH imenovan je Marinko Čavara iz HDZ-a, osoba sa američke crne liste. On je na ovu listu uvršten zbo blokade rada federalnih institucija, prije svega zbog nepredlaganja novih članova UStavnog suda FBiH. Dvije godine Čavara je “razvlačio” ovaj postupak, dovevši Ustavni sud FBiH u potpunu blokadu. A sada je u rukovodstvu državnog parlamenta.

Upravo na ovu činjenicu ukazao je zastupnik SDA u PSBiH Šemsudin Mehmedović.

– Američki sistem vrijednosti ne važi u BiH

Blokada mozga uloge međunarodne zajednice u BIH: Čović i Dodik ismijavaju Schmidtove odluke i američku ulogu, šalju nam signal da su „nadmoćni i nedodirljivi“

„Nasmijte se američkim sankcijama“ – to je stav svih onih koji su glasali za izbor Marinka Čavare. To je ismijavanje Amerike. Američka ambasada je dala saopćenje o ovome, ali je to očiti autogol.

Dodik dobija izbore na političkom marketingu američkih sankcija koje ga samo ojačaju u biračkom tijelu u RS. Da mu je Putin uveo sankcije, izgubio bi izbore.

HDZ i Osmorka se s guštom nasmijala Escobaru i „ugoditi Hrvatima“, što se pretvorilo u „ugoditi Hrvatima pod američkim sankcijama“.

Očito je nastupila blokada mozga uloge međunarodne zajednice u BIH: Čavara i Dodik ismijavaju Schmidtove odluke i američku ulogu, šalje nam se signal da su „nadmoćni i nedodirljivi“.

Osmorka je glasanjem za Čavaru izgubila svaki autoritet, pogaženi su svi principi. Od sad će se zvati Crnolistosmorka ili Čavarosmorka.

Nije baš neko mikro imenovanje – Marinko Čavara imenovan je za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Za izbor „crnolistaša“ Čavare glasali su poslanici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i stranaka “Osmorke”, osim Ćudić iz NS koja je glasala protiv.

Marinko Čavara je na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. Ukratko, ožive ga zbog zasluga u blokadama, a Schmidt može plakati nad svojom deblokadom. Baš su ga ponizili. Ili sve nas.

Deblokiranje Federacije BiH tako je završilo ismijavanjem Amerike – ili pak Amerika svima nama šalje poruku da su „neki ipak jednakiji“: To je suština cijele priče. Amerika je jedini najveći prijatelj BiH i to s ponosom ističem. Ali imam utisak da najveći prijatelj kažnjava nečije ponašanje na račun svog ugleda. Ovim je HDZ/HNS/ Dodik/ Osmorka kaznila Ameriku. Amerika je dobila poruku od Čovića, Nikšića, Dodika i Konakovića. Ko zapravo treba shvatiti: Amerika ili mi koji nismo dovoljno „jednakiji“ od drugih, poručio je Mehmedović.

Podijeli ovaj članak