Majke Srebrenice uputile otvoreno pismo Milanku Kajganiću i Halilu Lagumdžiji: Krajnje je vrijeme…

1 min. čitanja

Udruženje “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputilo je otvoreno pismo Halilu Lagumdžiji, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV-a) i Milanku Kajganiću, glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

dok se cijeli svijet klanja i sa dubokim poštovanjem divi majkama Srebrenice, njihovoj hrabrosti, ustrajnosti, neviđenoj borbi za pravdu, istinu, koje istovremeno uzdignute glave, ponosno iznose činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini bez bilo kakve namjere da vrijeđaju bilo koga drugog i drugačijeg, u našoj državi traje neviđena hajka, ponižavanje i vrijeđanje majki, njihovog dostojanstva, iznošenje gnusnih laži na račun majki i ubijenih u genocidu.

Takva praksa traje godinama bez ikakvih sankcija od strane pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Krajnje je vrijeme da čelni ljudi poput predsjednika VSTV-a i glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine preuzmu odgovornost i počnu raditi posao za koji su plaćeni i da zaštite dignitet majki, a ukoliko imaju prepreke koje ne mogu prevladati da časno podnesu ostavke.

Vaše bježanje od odgovornosti za posao koji radite je neshvatljiv. Preuzmite odgovornost i hrabro odgovorite na krajnji bezobrazluk od strane pojedinih lidera”, navodi se u otvorenom pismu.

Podijeli ovaj članak