Majke Srebrenice: Tražit ćemo da se Srbija kazni, zna se da su izvršili agresiju na BiH

3 min. čitanja

Majke Srebrenice prvi su put u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine i genocid u Srebrenici organizirale mirno protestno okupljanje u Zenici, gdje su nosile transparente s imenima ubijenih te položile cvijeće na Spomen obilježju “Kameni spavač”, a u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji, prije podne-namaza, proučen je jasin i dova za duše 8372 ubijenih Srebreničana.

Predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Nura Begović podsjetila je kako, uz poruku “Istina i pravda”, svakog 11. u mjesecu organiziraju mirne skupove u Tuzli, koja je bila i grad u koji je najviše Srebreničana pristiglo nakon pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

– Ne damo da se minimizira zločin, ne damo da se negira genocid, hoćemo istinu i pravdu, hoćemo pojedince po imenu i prezimenu da se kazne. A zna se ko su počinioci. UN je odgovoran, Srebrenica je bila zaštićena zona, međutim, zna se ko je ubijao, a ko je gledao. Međunarodna zajednica je kompletna kriva za ovu tragediju i mi nikada nećemo odustati, dokle god ne pronađemo i posljednju žrtvu. Ovo su naše borbe, kazala je Begović.

Svi ratni zločinci, dodaje, moraju biti privedeni pravdi, a nedavna presuda u slučaju “Stanišić-Simatović”, jasno je pokazala da je odgovorna Srbija.

– Sada ćemo i tu tražiti pravdu, tražit ćemo da se kazni, tražit ćemo odgovornost. Tačno se zna da je Srbija bila agresor na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, a zna se i gdje im je bilo najlakše počiniti – tamo gdje smo im najbliži bili mi, kazala je Begović.

Porodicama žrtava poručila je da se odluče te da ukopaju tijela svojih, makar još uvijek nisu kompletna tijela ubijenih njihovih najmilijih, a političarima da ne opstruiraju proces pronalaska preostalih žrtava.

Sutra će zasjedati Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, a dosad je, kaže Begović, 25 nekompletnih identifikovanih tijela spremno za dženazu 11. jula.

– Još se pripremaju tijela za identifikacije. Sigurno će biti još veći broj tijela za ukop, kazala je.

Ona je istakla kako su na skup u Zenicu došle uz podršku Organizacije žena Stranke demokratske akcije iz Zenice, pa poziva i druge organizacije ili udruženja da im pomognu u organizaciji ovakvog skupa u drugim bh. gradovima.

Podijeli ovaj članak