Lazović ima sjajno pojašnjenje Dodiku: Saznajte šta mu je to poručio

3 min. čitanja

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i prvi predsjednik Skupštine RBiH oglasio se povodom najnovijih optužbi Milorada Dodika na račun visokog predstavnika, prenose mediji.

 Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

 – Milorad Dodik ne propušta da u svakom svom javnom nastupu negira status Visokog predstavnika u BiH. Poziva se na činjenicu da Savjet bezbjednosti UN -a nije glasao za izbor gosp. Šmita. Međutim činjenice govore da se status Visokog predstavnika u BiH ne može dovoditi u pitanje.

Prvo… U uvodnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma se naglašava značaj uloge Visokog predstavnika u BiH. U članu 8 se kaže… “Strane pozdravljaju i prihvataju aranžmane koji su napravljeni u vezi sa implementacijom ovog mirovnog rješenja, uključujući posebno one koje se tiču civilne implementacije, kao što je izloženo u Sporazumu u Aneksu 10 (Visoki predstavnik) i međunarodnih policijskih snaga, kao što je izloženo u Aneksu 11.

Strane će u potpunosti poštovati naprijed utvrđena opredjeljenja i učiniće sve da se ona ostvare.”….. potpisnici u ime Strana potpisnica su: Alija Izetbegović ispred BiH, Franjo Tuđman ispred Hrvatske i Slobodan Milošević ispred SR Jugoslavije uz svjedoke EU, SAD, Rusije, Velike Britanije i Njemačke.

Drugo. U Aneksu 10 Visoki predstavnik u čl.2 se kaže…” strane zahtijevaju imenovanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN….”

Dakle ne navodi se činjenica da će ga imenovati Savjet bezbjednosti uz obavezu da se prilikom imenovanja donosi posebna Rezolucija.

Precizno se naglašava da će Visoki predstavnik biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Te rezolucije su u više navrata donešene i jasne….

Treće…..Prilikom davanja mandata gosp. Šmitu na sjednici Savjeta bezbjednosti UN -a Rusija i Kina su podnijeli rezoluciju kojom se tražilo da se mandat Visokog predstavnika smanji na godinu dana. Dakle, nisu tražili da se ukine mandat Visokog predstavnika već da se njegov četvorogodišnji mandat smanji na godinu dana.

Njihova rezolucija je odbijena od strane svih drugih članica Savjeta bezbjednosti. Ove činjenice jasno ukazuju da gosp. Šmit ima podršku Savjeta bezbjednosti i da se njegov mandat u BiH ne može dovoditi u pitanje.

Podijeli ovaj članak