Lakić tokom posjete SAD-u: Energetska tranzicija je najviši prioritet Vlade FBiH

4 min. čitanja

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se u State Departmentu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za energetske resurse Geoffrey R. Pyattom koji je, nakon uspješne diplomatske karijere, na toj dužnosti od septembra 2022. godine.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su saopćili da Biro za energetske resurse predvodi napore State Departmenta da razvije i sprovede međunarodnu energetsku politiku diplomatskim i programskim angažmanom koji promoviše budućnost sa niskim emisijama, energetsku sigurnost za SAD i saveznike i partnere kao i ekonomski prosperitet kroz održiv, pristupačan i pouzdan pristup energiji.

Iz Ministarstva navode da je ministar Lakić upoznao sekretara Pyatta o tome da je energetska tranzicija u Federaciji BiH i samoj Bosni i Hercegovini najviši prioritet Vlade FBiH i Parlamenta FBiH koji zajedno u tome učestvuju kroz zakonsko regulisanje ove oblasti, usvajajući tri reformska zakona koji se tiču obnovljivih izvora energije i otvaranja tržišta privatnom sektoru. Obnovljivi izvori energije, vjetroparkovi, solarne elektrane i sufinansiranje kupovine električnih vozila iz budžeta su također bile teme sastanka, a razgovarano je i o projektu Južne interkonekcije, koji je ključan za diverzifikaciju rizika i stabilno snadbijevanje BiH plinom, za koji je i sam Pyatt iskazao interes.

Boraveći u Washingtonu Lakić je učestvovao i na konferenciji „Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja – izgradnja jačih saveza“ na poziv Transatlantske mreže liderstva i Atlantskog savjeta.  Kroz panel „Energetska diverzifikacija: Put ka evropskoj energetskoj nezavisnosti“ istakao je da je u svim strateškim dokumentima i ekonomskim programima vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini energetska tranzicija jedan od ključnih prioriteta.

– Svjesni smo negativnih posljedica po okoliš i zato sada agresivno ulazimo u procese energetske tranzicije i prelaska u najvećoj mjeri na obnovljive izvore energije. Koliko god nam je tranzicija potrebna činjenica ostaje da su i dalje naš stub snadbjevanja električnom energijom termoelektrane. Trenutno se svi suočavamo sa visokom stopom inflacije i smanjenjem kupovne moći zbog čega smo se odlučili da velikim dijelom subvencioniramo troškove električne energije, kazao je Lakić, javlja Fena.

Ministar je naveo i da je, u teškim vremenima, cilj pružiti građanima Zapadnog Balkana nadu za boljim životnim standardom što je moguće postići zajedničkim radom, jer kao i Evropa, pa i svijet, Zapadni Balkan je jedno tržište. Istakao je i veliki angažman Energetske zajednice koja ima za cilj postizanje napretka u energetskoj tranziciji i rješavanje problema klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu pružanjem podrške u ispunjavanju preuzetih obaveza u oblasti energije i klimatskih promjena.

z Ministarstva navode da su Konferenciji, pored predstavnika iz zemalja regiona, prisustvovali i američki zvaničnici, čija je poruka bila da SAD ostaju prisutne u regionu i da će pružiti podršku saradnji zemalja Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

Ministar Lakić je u Washingtonu posjetio i ambasadu Bosne i Hercegovine i susreo se sa bh. ambasadorom Svenom Alkalajem gdje je dogovoreno značajnije zagovaranje interesa Federacije BiH i BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, te bolje povezivanje građana bosanskohercegovačkog porijekla sa našom državom u svim sferama interesa, ističući investicije kao primarnu sferu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Podijeli ovaj članak