Kupio prijatelju 1 kg “praha za baje” pa ka┼żnjen na granici sa 1.300 eura

4 min. ─Źitanja

─îitatelj Portala┬áGpmaljevac.com┬ájavio je da je drakonski ka┼żnjen zbog jednog kilograma insekticida na ulazi u Hrvatsku.

Slu─Źaj se desio po─Źetkom pro┼ílog mjeseca… Kako je naveo za ovaj portal, u ─Źetvrtak, 1. juna, iz Srbije je preko Grani─Źnog prijelaza Bajakovo putovao u Hrvatsku, gdje je na pitanje carinika odgovorio da nema ni┼íta za prijaviti, ne znaju─çi da je Insekticid kojeg vozi strogo zabranjen u EU.

Carinik je prilikom pregleda vozila prona┼íao jedan kilogram Insekticida Galition Ultra, oduzeo ga, a voza─Źu je izdan prekr┼íajni nalog u visini od 1.290 eura jer nije imao carinsku deklaraciju za navedeni proizvod.

– Da peh bude jo┼í ve─çi, taj insekticid nisam nosio sebi, nego prijatelju u Sloveniju koji me zamolio da mu donesem, jer su mu valjda paradajz napale neke baje,┬ánaveo je ka┼żnjeni voza─Ź,

Svi takvi i sli─Źni proizvodi su zabranjeni na granicama EU!

┼áta ka┼że zakon po ovom pitanju?:

Kako je prolje─çe vrijeme poja─Źanih poljoprivrednih radova uo─Źeni su pojedina─Źni poku┼íaji nezakonitih unosa iz tre─çih zemalja sredstva za za┼ítitu bilja, unato─Ź svjesnosti kako je unos ali i uporaba u EU takvih proizvoda izri─Źito zabranjena te je ista radi mogu─çeg ┼ítetnog utjecaja na bioraznolikost (izme─Ĺu ostaloga i na ┼żivotinjski svijet) nekontroliranom uporabom iznimno opasna.

Protuzakonita i nekontrolirana uporaba ovih opasnih insekticida, herbicida i pesticida, naj─Źe┼í─çe porijeklom iz tre─çih zemalja BiH i Srbije, ima potencijalne ┼ítetne posljedice za zdravlje ljudi i ┼żivotinja te za┼ítitu okoli┼ía. Naime, njihova primjena mo┼że izravno ugroziti zdravlje poljodjelaca koji ih primjenjuju za za┼ítitu bilja, ali i zdravlje krajnjih potro┼ía─Źa takvim pripravcima tretiranih biljnih proizvoda. Tako─Ĺer, mo┼że imati i izravan ┼ítetni utjecaj na zdravlje ┼żivotinjskog svijeta jer ovi preparati mogu uzrokovati pomor ┼íirih razmjera poput recentnih slu─Źajeva pomora p─Źela.

Nakon uo─Źenog trenda pojedina─Źnih unosa, Carinska uprava poja─Źala je carinski nadzor na svim grani─Źnim prijelazima, odnosno na vanjskoj granici carinskog podru─Źja Europske unije te za sve otkrivene slu─Źajeve nezakonitog unosa, poja─Źala kaznenu politiku u okviru zakonskog raspona propisanih kazni.

U ovakvim slu─Źajevima, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije (Narodne novine br. 40/16), ─Źlanak 63. stavak 1. to─Źka 3. propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko podru─Źje Unije ili izno┼íenja robe iz carinskog podru─Źja Unije, pravna ili fizi─Źka osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograni─Źenja pri uvozu ili izvozu. Za navedeni prekr┼íaj propisana je nov─Źana kazna u rasponu od 1.300 do 13.000 eura za pravnu osobu, a za fizi─Źku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi nov─Źana kazna je u rasponu od 400 do 13.000 eura.

U prvih pet mjeseci 2022. oduzeto ukupno 4.320 litara razli─Źitih herbicidnih pripravaka, te oko 61 kg insekticida/fungicida ─Źiji je unos i uporaba u EU/RH zabranjeni.

Pri tome, ukupno je izre─Źeno i napla─çeno preko milijun kuna nov─Źanih kazni od 88 po─Źinitelja, kako doma─çih tako i stranih dr┼żavljana.

Carinska uprava ─çe i nadalje, primjenjuju─çi poja─Źane mjere nadzora, usmjeravati aktivnosti na otkivanje ovih nezakonitih radnji, ali i preventivnim informativnim mjerama, me─Ĺu kojima i putem medijskih objava te objava na web stranicama, apelirati na gra─Ĺane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i ┼ítetan za bioraznolikost u RH, te ih upozoravati da svaki namjerni ili poku┼íaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, ─çe biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uni┼ítena, navodi Carinska uprava, Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj ─Źlanak