“Kuhar” iz Sarajeva izvarao cijeli Jadran: Posljednja žrtva je poznati ugostitelj s Brača

6 min. čitanja

– Javlja se na oglas za kuhara, moli novac za put te za ulazak u Schengen i onda se ne pojavi. Više ljudi s Brača, uključujući i mene, nasjelo je na njegovu priču, prenosi Slobodna Dalmacija riječi chefa u jednoj konobi na Braču koji je u potrazi za sezonskim kuharom prije sedam dana naletio na H. E. iz Sarajeva (potpuni podaci poznati redakciji), kako će se ubrzo ispostaviti, “ništa drugo doli prevaranta i lopova”, koji se do dana današnjeg nije pojavio na vratima njegova ugostiteljskog objekta. Na neviđeno mu je uplatio 400 eura.

Nisam ništa pametniji niti gluplji prije ili poslije ove prevare, kao što mi ovo što se dogodilo neće pokolebati vjeru u ljude! Stotinu puta slao sam novac svojim djelatnicima. I slat ću im opet, doduše opreznije – kaže I. Ž. (potpuni podaci poznati redakciji), chef konobe na Braču.

Brojni ugostitelji na Jadranu prisiljeni su zbog nedostatka radne snage, radnike tražiti gdje stignu, najčešće u susjedstvu, pa je i I. Ž. zatekla ista nevolja. Mislio je kako je potragu za kuharom, koji će mu dati ruke u špici sezone, završio u trenutku kada se na njegov oglas za posao javio taj Sarajlija.

Priča je držala vodu, radio je već na Braču (naknadno je i to provjerio), rekao mu da duže čeka odgovor za posao, da su ga zavlačili i da mu hitno treba novac jer uzdržava porodicu i nema za putne troškove. Odmah mu je uplatio prvih 200 eura, da ima za put iz glavnoga grada BiH do našeg otoka.

A onda mu je, tokom putovanja, rekavši da je na granici, zatražio još…

– Svakome se dogodi kriza, pogotovo kad radite sezonske poslove. Za mene je normalno da, kad mi neko kaže “dugo sam čekao odgovor za radno mjesto i jednostavno se istopilo jer imam dvoje djece i ženu”, da mu vjerujem da nema 400-500 eura za put.

Dakle, trošak puta iz Sarajeva do Brača je oko 100 eura plus na granici moraš imati minimalno 250 eura gotovine, a uz to nešto trebaš ostaviti ženi i djeci doma. Nazvao me s granice rekavši kako ga je “skinulo” s busa jer nije imao dovoljno gotovine za ulazak u Hrvatsku.

Znate kako je kad vas nazove čovjek u panici?! Odete i uplatite, jer svima se u životu dogodi da nemaju. Nije sramota ne imati, ali je sramota krasti. Tako sam mu uplatio još 200 eura.

Potom me zvao s najbliže mu pošte u Čapljini, pa onda javio da mu je nešto zapelo s podizanjem novca, te će otići u Mostar, tamo dići novac i odmoriti se od zavrzlame na putu. Kasnije mi je još poslao poruku da nije stigao na prvi sljedeći autobus, a onda još jednom javio: “Krenuli smo maloprije”. Prema Hrvatskoj.

Poželio sam mu sretan put, a on mi je uzvratio srcem. Nema ga zemlja, živa legenda. Evo, još ga čekam – kiselo se smije nasamareni vlasnik bračke konobe.

Dodaje kako je sa sarajevskim kuharom H. E. od tada nebrojeno puta pokušao stupiti u kontakt.

– Mobitel mu zvoni, ali me izbaci. Mogao bih ga sada zvati s drugog broja, ali nemam vremena za naganjati ga. Prijavio sam cijelu stvar policiji, neka oni odrade svoje po službenoj dužnosti. Imam potvrde o uplatama, poruke…

Negdje će ga dočekati, obit će mu se ovo o glavu – nada se I. Ž., objašnjavajući kako je pristao javno progovoriti o svemu samo zato što želi upozoriti ostale kolege na prevrtljivog Sarajliju.

Zlobnicima, koji se pitaju gdje mu je kuhar od prošle sezone, I. Ž. uzvraća kako je njegov lanjski pomoćni kuhar i ovoga ljeta angažiran u objektu, ali kako sada rade i ručkove, pa im je zato bilo potrebno pojačanje.

– Zašto sam mu poslao novac? Jer sam čovjek, jer vjerujem u ljude – jednostavno objašnjava sugovornik Slobodne Dalmacije, svjestan kako je ispao naivan. Kao, uostalom, i više njegovih kolega na Braču, koje je, veli I. Ž., izigrao isti kuhar, ali se to srame priznati.

Da je I. Ž. prije negoli je uplatio novac kuharu iz Sarajeva samo malo pretražio grupe crnih lista poslodavaca i radnika na Facebooku uočio bi u jednoj od njih lanjsku objavu riječkog ugostitelja Roberta Negovetića, vlasnika restorana u Malinskoj na Krku.

I sigurno ne bi H. E. uplaćivao novac.

– Isto je lani napravio meni, a i jednoj gospođi u Makarskoj, čak joj je i prijetio. Ma, stopostotni prevarant. Nema nikakve sumnje – kazao nam je Negovetić.

Nakon što se javio na njegov oglas za posao kuharu H. E. poslao je 200 eura. I njega  je pokušao “dignut”‘ za još eura na istu foru sa “skidanjem” s granice zbog nedostatka novca. Isto mu je slao navodna videa s granice, ali ga je Negovetić, posumnjavši, presjekao u njegovu daljnjem naumu.

Kompletan tekst pročitajte na ovom linku.

Podijeli ovaj članak