Krišto izrazila nadu da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja godine

2 min. čitanja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u Briselu je večeras nakon petog sastanka Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU zahvalila se zvaničnicima EU na podršci te istakla da BiH mora ispuniti svoje obaveze.

Izrazila je nadu da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine.

“Hvala na podršci EU perspektiva BiH. Sastanak je bio konstruktivan i partnerski dijalog između institucija EU i nas iz BiH. Tokom razgovora otvorili smo brojne teme koje se nalaze na putu BiH ka EU kako bi ispunili našu zadaću i postali članica EU, a to je 14 prioriteta. Na ovom sastanku smo detaljno informisali šta je to BiH napravila u ovom trenutku kada je u pitanju evropski put i ispunjavanje uslova”, rekla je.

Ona je istakla da su Joseph Borrell i Oliver Varhely pozdravili napore koje je učinila BiH i njene institucije.

“Još mnogo toga konkretnog moramo uraditi, a inicijative, odluke i sve ono što smo usvojili treba implementirati, da zaživi. Iznijela sam stav da u BiH dijalog, uvažavanje i konsenzus i poštivanje ustavnih nadležnosti dovodi do napretka”, dodala je.

Kaže da je svjesna da u BiH postoji mnogo tema i izazova, ali da su to sve pitanja koje se u BiH moraju riješiti prioritetno.

“Pa i provesti ograničene izmjene Ustava i reforma Izbornog zakona i presude sudova. Takvim iskorakom stvaramo preduslove za druge reforme kojima se osigura vladavina prava i ostalih temeljnih ljudskih prava”, navela je u Briselu.

Ona je kazala da je planirano da se na narednoj sjednici Vijeća ministara donesu određene odluke, a da istog danas zasjeda i Predstavnički dom Parlamenta BiH kako bi se potvrdila evropska perspektiva BiH i ispunjavanje prioriteta na tom putu.

Podijeli ovaj članak