Krišto čestitala Hrvatskoj na ulasku u Schengen: Tu obnovljenu snagu europske nazočnosti od danas osjećamo i u BiH

2 min. čitanja

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je čestitku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom povijesnog trenutka ulaska Hrvatske u Schengen i europodručje.

– S današnjim danom Republika Hrvatska postaje dio schengenskog prostora, što je još jednom, nakon više od jednog desetljeća, nedvojbeno potvrdilo njezinu čvrstu privrženost Europskoj uniji. Ta povijesna prekretnica zasigurno će u razdoblju koje slijedi doprinijeti daljnjem snažnom unaprjeđenju temeljnih sloboda, ojačati sigurnost, ali i povezanost i koheziju Unije. Republika Hrvatska je danas, 1. siječnja 2023. godine, pristupila i europodručju, čime je euro postao službena valuta, koju odlikuju stabilnost i otpornost.

Cijeneći Vaš osobni uspjeh, kao i uspjeh Vaše Vlade Republike Hrvatske, s radošću i ponosom smo dočekali ovaj veliki dan. Duboko vjerujem kako se tim iskorakom u cijelosti zaokružuju legitimne i povijesne aspiracije hrvatske države i hrvatskoga naroda u domovini i širom svijeta za integraciju u europski kulturni, društveni, politički i gospodarski prostor.

Vama je pripala čast da budete lider ovoga povijesnog vremena, ali i ključni akter koji će integracijske aspiracije ispuniti do kraja. Postignuća koja ste ostvarili na čelu Vlade Republike Hrvatske su time više vrijedna poštovanja. Tu obnovljenu snagu europske nazočnosti i blizine od danas osjećamo još više i mi u Bosni i Hercegovini. Svi mi, zajedno sa svojim konstitutivnim narodima i ostalim građanima, također pripadamo krugu europske obitelji tegajimo identične aspiracije i priželjkujemo istovrsnu integracijsku budućnost.

Iskreno dijeleći s Vama radost uspjeha na samom početku 2023. godine, uz želje da Vama i svim građanima Republike Hrvatske donese daljnju sreću, dobro zdravlje i prosperitet, primite izraze mog osobitog poštovanja – navodi se u čestitki, prenosi Fena.

Podijeli ovaj članak