Ković ponovo može ući u BiH, Košarac mu poručio: Profesore, dobrodošli u RS!

2 min. čitanja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas u Srbiji sa kontroverznim profesorom Milošem Kovićem.

Susret u srbijanskom gradu Leskovcu uslijedio je netom nakon što je Koviću dopušten ulazak u BiH.

Košarac, inače kadar Dodikovog SNSD-a, ovim susretom se pohvalio na Instagram profilu, uz poruku dobrodošlice Koviću u Republiku Srpsku.

– Čast i zadovoljstvo je razgovarati sa ovim velikim patriotom. Kao što je i sam rekao, povlačenje zabrane o njegovom ulasku u BiH dokaz je suvereniteta Republike Srpske. Vrata Srpske su otvorena za sve dobre ljude. Profesore, dobrodošli u Republiku Srpsku!, napisao je Košarac.

Uoči susreta sa kontroverznim profesorom Kovićem, Košarac je javnost izvijestio i o namjeri da u Sarajevu organizuje konferenciju o “Otvorenom Balkanu”. Podsjetimo, riječ je o inicijativi kojoj se protivi dio bosanskohercegovačke javnosti uz obrazloženje da je riječ o “srpskom svetu”.

Ideju o konferenciji Košarac je saopštio nakon današnjeg susreta sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem u Beogradu.

Podsjećamo, kontroverznom profesoru Milošu Koviću 2022. godine zabranjen je ulazak u BiH, uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. On je 2015. godine kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija, Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga više puta upozorili. Međutim, prošle sedmice su mu ukinute mjere zabrane ulaska u BiH. Tu informaciju saopćio je ministar sigurnosti u BiH Nenad Nešić.

Podijeli ovaj članak