Kovačević napada: Skandalozno i sramno ponašanje bošnjačkih predstavnika

3 min. čitanja

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da se ponovo pokazalo da predstavnici bošnjačkog konstitutivnog naroda, koji se najviše zaklinju u BiH, ne propuste nijednu priliku da urade nešto mimo procedura i da urade nešto protiv BiH, protiv Republike Srpske, ali i protiv svih konstitutivnih naroda.

“To nije način na koji BiH može da funkcioniše”, rekao je Kovačević novinarima komentarišući vijest da je Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara nezakonitim putem i bez nove odluke Savjeta ministara doznačilo sredstava iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara za potrebe nabavke neborbenih helikoptera.

On je ocijenio da je skandalozno i sramno koristiti ovu situaciju da se vuku takvi potezi dok nije izabran ministar finansija iz Republike Srpske.

Kovačević je ukazao da se ne može donijeti nijedna odluka u Ministarstvu finansija dok se ne izabere ministar iz Republike Srpske.

“Kada smo formirali Savjet ministara napravili smo dogovor koja ministarstva kome pripadaju. Ministarstvo finansija pripada Republici Srpskoj i onaj koji će donositi odluke u Ministarstvu će dolaziti iz Republike Srpske i, naravno, zato će biti potrebe odluke i saglasnosti svih kolega ministara u Savjetu ministara”, podsjetio je Kovačević.

On je ocijenio da je to jedini način na koji BiH može da funkcioniše.

“Oni koji misle da BiH može da funkcioniše tako što će danas moći da prevare Srbe, sutra Hrvate, prekosutra Republiku Srpsku ili neki kanton u Federaciji BiH, to nisu političari, niti ljudi sa kojima možete raditi bilo šta ozbiljno nego obični jalijaši i prevaranti. Mi sa takvima ne želimo da imamo posla”, istakao je Kovačević.

On je poručio da se ovakve stvari moraju zaustaviti hitno.

“Moramo da izaberemo ministra finansija i moramo da nastavimo da procese u BiH vodimo tako da radimo ono što možemo da se dogovorimo. To ne znači da kada ne možemo da se dogovorimo, da postupimo onako kako je nama palo na pamet”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH nikada nisu zloupotrijebili priliku da urade nešto protiv bilo koga drugog u BiH. Nažalost, dodao je Kovačević, predstavnici iz Sarajeva su iskoristili svaku priliku da urade nešto protiv Srba i Republike Srpske, da urade nešto protiv Hrvata, da urade nešto protiv ustavnog poretka u BiH.

“Mi smatramo da još ima vremena da se stvari u BiH vrate unutar ustavnog poretka, unutar onoga kako je Ustav i Dejtonski sporazum predvidio. Ukoliko se to ne dogodi, onda će se sigurno dogoditi to da neće biti moguće spasiti BiH”, upozorio je Kovačević.

Podijeli ovaj članak