Košarac postavio ultimatum: Neću podržati nijednu tačku Ministarstva finansija BiH dok…

3 min. čitanja

Ministar vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je u najkraćem mogućem roku neophodno imenovati ministra finansija i trezora BiH, jer je neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH radi u krnjem sastavu.

– Bespredmetno je da Savjet ministara BiH razmatra bilo koji materijal Ministarstva finansija i trezora BiH bez prethodnog imenovanja ministra. Zbog toga neću podržati nijedan materijal koji Ministarstvo finansija i trezora BiH predlaže Savjetu ministara na usvajanje, sve dok ne budemo imenovali resornog ministra, poručio je Košarac.

Dodao je da u potpunosti uvažava kapacitet zamjenika, ali da je ministar osoba koja vodi politiku ministarstva.

– Sada imamo situaciju da je Savjet ministara BiH na aparatima! Mnogi procesi su usporeni. Kako ćemo razmatrati materijal Ministarstva finansija i trezora BiH na Savjetu ministara ukoliko nemamo ministra, upitao je Košarac.

Takođe, postavio je pitanje na koji način će bez ministra finansija funkcionisati Fiskalni savjet ili Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što otvara veliki broj pitanja i problema.

– Recimo, u domenu ingerencija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, postoje mnogi materijali za koje nam je neophodno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, kako bismo ih u konačnici mogli dostaviti Savjetu ministara BiH na razmatranje. Kako ćemo to postići u slučaju kada Upravni odbor UIO BiH ne funkcioniše, jer nema ministra finansija i trezora, naveo je Košarac, piše RTRS.

On je upozorio da to neminovno znači da će postojati zastoj u implementaciji određenih simulativnih politika Vijeća ministara BiH prema domaćim privrednicima.

Košarac je ponovio da pozicija ministra finansija i trezora BiH pripada SNSD-u i Republici Srpskoj prema ranijem političkom dogovoru, te da o tome ne može biti pregovora.

– Mi ne tražimo ništa tuđe i ništa što prethodno nije dogovoreno i usaglašeno. No, čini mi se da nam neko to želi oduzeti. Neka pokušaju! Borićemo se za ono što je naše, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, nedopustivi su pokušaji ucjenjivanja kapaciteta Republike Srpske.

– Prepoznali smo različite oblike podvala. Odugovlačenje imenovanja ministra finansija dodatni je imput za nepovjerenje. O tome treba dobro da razmisle naši partneri za zajedničkom nivou, naveo je Košarac.

Podijeli ovaj članak