“Korupcija uzima živote”: Mladim novinarima predstavljen priručnik za istraživačko novinarstvo

2 min. čitanja

”Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji” naziv je priručnika za novinare/ke i studente/ice novinarstva koji su jučer u Sarajevu predstavili autori – profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo, urednik CIN-a Aladin Abdagić i novinarka Suzana Mijatović. Moderatorica promocije je bila izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek. Priručnik je, kako reče Turčilo, na određen način nastavak škole istraživačkog novinarstva.

– A korupcija je kao tema, prije svega, odabrana zbog činjenice jer smo i u Covid periodu na određeni način vidjeli koliko je to važna tema za bh. društvo – korupcija doslovno uzima živote ljudi. I to je bio prvi motiv da se o toj temi razgovara sa mladim novinarima i studentima, s ciljem da ono što oni kroz teoriju poznaju, kroz diskusiju o etičkim ne samo standardima nego i dilemama vezanim za izvještavanja o korupciji propitamo. A onda na osnovu tih razgovora napravimo jedan materijal koji bi mogao da bude koristan za mlade novinare, da bolje razumiju kako napraviti korektnu, etički odgovornu i profesionalnu istraživačku priču o korupciji. Drugi motiv je da takvih priča vrlo često nedostaje u bh. medijima. A primijetili smo i da se mlade kolege i kolegice relativno slabo snalaze u samom procesu istraživanja kvalitetne priče o korupciji. Stoga je ovaj priručnik zamišljen više kao jedan kratak vodič, gdje su sažete ključne teme za sam proces nastajanja novinarske priče, istakla je ona.

Urednik Centra za istraživačko novinarstvo Abdagić kaže da je glavni fokus rada CIN-a istraživačko novinarstvo, koje je, smatra, specifično po tome što pokušava da otkrije stvari koje drugi ljudi pokušavaju sakriti od javnosti.

Kolegica Mijatović je kazala da su nastojali da mladim kolegicama i kolegama prenesu iskustva i znanja koja su oni stekli u radu i da im pomognu da riješe neke dileme s kojima će se sasvim sigurno susretati kroz posao.

Podijeli ovaj članak