Konaković za Oslobođenje: Niko nije očekivao da se Dodikova politika promijeni preko noći

4 min. čitanja

Osjećao sam se vrlo prijatno u Bruxellesu zbog pohvala koje smo dobili, a zbog svih pozitivnih stvari koje smo pokrenuli od formiranja nove vlasti na državnom nivou, izjavio je za Oslobođenje ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU.

Dio ovog sastanka bio je posvećen i zapadnom Balkanu, odnosno ubrzanju evropskog puta država regiona. Konaković podsjeća dfa je BiH dobila kandiudatski status više zbog ratas u Ukrajini, nego zbog zalaganja domaćih političara, ali ističe i da je potrebno iskorsitit taj pozitivni momentum, ispunjavajući uslove iz 14 prioriteta koje je postavila Evrropska komisija.

– Mi smo prenijeli naše stavove, ugodno sam se osjećao jer smo dobili pohvale zbog procesa koji su se u BiH desili od uspostave nove vlasti i preuzeli smo neke dodatne obaveze. Pred nama je da učinimo dodatne napore kako bismo ubrzali i nastavili pozitivne trendove, koje je započelo Vijeće ministara BiH. Pokrenuli smo neke stvari sa mrtve tačke, koje dugo nisu bile pokrenute unutar BiH, a to se odnosi na Zakon o VSTV-u, uspostavljanje kontakt tačke sa Europol-om i drugo. To su razlozi zbog kojih smo danas dobili pohvale, kazao je Konaković.

Napomenuo je kako ej EU spremna za ubrzanje procesa proširenja, ali da nijedna zemlja neće napredovati “preko reda” odnosno da će prvo morati dokazati kvalitet i spremnost da poštuje standarder i norme prije nego što se načini naredni korak na evropskom putu.

– Zna se dobro kojih su 14 prioriteta, koji imaju svoje podprioritete i riječ je o stotinama dokumenata koje treba usvojiti. Ono što je dobro i pozitivno jeste da se stvari kreću. Vrlo vjerovatno će ubrzo na sjednici Vijeća ministara biti Zakon o sukobu interesa, Zakon o sudovima i još neki koji su dio te naše evropske agende i reforme, dodao je šef bh. diplomatije.

Jedna od tema susreta bio je rat u Ukrajini. BiH je formalno podržala sankcije koje je uvela EU, ali Vijeće ministara BiH nikada nije usvojilo nikakvu odluku kojom bi se ta podrška konkretizovala.

– Dobili smo pohvale da smo ove godine potpuno usklađeni sa politikom EU. Kada je riječ o političarima iz RS, objasnili smo kompleksnost situacije i da zbog nekih svojih pogleda i istorijskih veza sa Rusijom nisu ispratili potpuno ono što bih ja volio da jesu, ali je to politička realnost u BiH. Ljudi dosta dobro poznaju političku scenu u BiH, znaju za te teme zbog kojih sam ja dobio kritike od političara u BiH, ali mi nemamo nikakvu dilemu, ostaćemo potpuno posvećeni usklađivanju naše politike sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, napomenuo je Konaković.

Jačanje uticaja Rusije u RS-u ogleda se i u dva događaja koji vremenski djeluju prilično usklađeno. Ruska ambasada u BiH danas je najavila otvaranje konzulata u Banjoj Luci, a predsjednik RS-a Milorad Dodik sutra se sastaje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

– Nije se govorilo konkretno o tome. Nekoliko govornika je govorilo o tim secionističkim najavama iz RS-a i svi su to osuđivali. Svi jednoglasno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, što je nama važno. Nismo očekivali da se preko noći promijeni politika Milorada Dodika, kao i pojedinih opozicionara u RS-u. Ne mogu reći da su u EU na to navikli, ali shvataju da je to dio političke realnosti. Ono što je jako važno je da shvataju da su ti isti akteri sudionici reformskih procesa na nivou države, istakao je Konaković.

Podijeli ovaj članak