Konaković u Direktno sa Vildanom: Hoće li SDA pristati da bude opozicija?

3 min. čitanja

Milorad Dodik više nije samo politički problem, on je sigurnosna prijetnja miru na Balkanu, upozorio je prethodnog vikenda Denis Bećirović, član Predsjedništva naše zemlje: poruka je bez sumnje adresirana na Bruxelles, Washington, London, odnosno međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini. Da lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske zapjenušano prijeti secesijom i to sve intenzivnije nije tajna, ali intenzivirane su i neke zapadne aktivnosti koje se u Sarajevu različito tumače. Slikovit je primjer iz Beograda, u kome je prošle sedmice srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne samo izignorirao Dodikovu promociju sabranih djela, već ga i dodatno ponizio druženjem s njegovim mrskim neprijateljima, američkim ambasadorima Christopherom Hillom i – što je Dodiku nesumnjivo mnogo teže palo – Michaelom Murphyjem. Šta se dešava iza scene? Može li Bosna i Hercegovina uz snažnu zapadnu podršku ubrzati svoj euroatlantski put ili nas i dalje čeka zbirka blokada? 

Odgovore u novoj epizodi podcasta Direktno sa Vildanom tražimo na pravoj adresi: od ministra vanjskih poslova naše zemlje.

Elmedin Dino Konaković je rođeni Sarajlija: imao je pet godina kada je Bosna postala prvak Evrope, a 10 kada je Sarajevo bilo centar svijeta kao domaćin 14 zimskih olimpijskih igara. Sport se, dakle, doima kao prirodno odrastanje. Košarkaški dres Bosne nosio je u ratu, kada je bio i dobrovoljac Armije BiH, a onaj broj 14 pratio ga je u politici kojom se aktivno bavi od 2004. 14 godina bio je u SDA, vijećnik u Općini Centar, zastupnik u Skupštini Kantona, a 2015. je dobio 14. mjesto na listi i uspio dobaciti do vrha.

Tako je postao premijer Kantona koji nije pristajao da bude 14 rupa na svirali. 2018. osniva Narod i pravdu i vrlo brzo postaje motorni pogon okupljanja kontra SDA: danas ga optužuju da je državni izdajnik broj 1, a on odgovara: Vjerujem u djela a ne u šuplju priču. Razgovarat ćemo i o nedjelima.

Podcast Direktno sa Vildanom Selimbegović ponedjeljkom u 21 sati gledajte i slušajte na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeGoogle PodcastsApple PodcastsDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes i Player FM i na O kanalu.

Ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović u kojoj je gošća bila Aleksandra Pandurević, možete je pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak