Konaković saopćio: Kada će biti pročitano ime novog direktora OSA-e

3 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nalazi se u službenoj posjeti Bruxellesu. Komentarišući za BHRT slanje ekipa za pomoć Turskoj istakao je kako BiH na državnom nivou nema takvih ekipa, ali da se sve u vezi s tim koordinira sa entitetima. Smatra da se u vezi s tim ne treba praviti negativna politička priča.

– Vijeće ministara prati sve što se dešava. Možemo reagovati da se pomogne finansijskim sredstvima. Razgovarao sam s Krištom i Tegeltijom o tome i mi ćemo donijeti tu odluku danas ili sutra, izjavio je Konaković.

Smatra da su entitetske vlade uradile dobar posao u vezi sa slanjem spasilaca u Tursku, bez obzira što to nije učinjeno na koordinisan način, dodajući kako želi vjerovati da su svi radili u najboljoj namjeri.

Što se tiče same posjete, napomenuo je kako je kao destinacije za svoju prvu službenu posjetu planirao imati zemlje regiona ili Bruxelles. Dodao je kako je sa Bruxellesom bilo lakše usaglasiti termine susreta i tako je otišao u prijestonicu Belgije, tačnije u sjedište evropskih institucija.

– Dobijanjem kandidatskog statusa, novom energijom, BiH ima novu priliku gdje su nam vrata malo šire otvorena. Dešava se proces u kojem nam se pruža šansa da zbog bolje političke klime i mi uradimo dio svog posla. Svi su optimističniji nego ranije. Činjenica da imamo najbrže izabrano Vijeće ministara, najavu da su neki dokumenti iz 14 prioriteta već krenuli prema Vijeću ministara govore u prilog tome da ćemo pokazati funkcionalnost ove vlade. Osjeti se dašak pozitivne energije, ali ako ne uhvatimo ritam, ostat ćemo tamo gdje smo bili, rekao je šef bh. diplomatije.

I u toku ovog razgovora dotakao se smjena sa čelnih pozicija državnih agencija, prije svih Obavještajno sigurnosne agencije.

– To smo najavili. Ne samo direktor OSA-e već i drugi koji nisu radili dobro svoj posao. To je teška i vruća tema. O imenima nikada nismo htjeli govoriti jer bi odmoglo cijeloj priči. To ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara i mi ćemo za njega preuzeti punu odgovornost. To je odgovorna, stručna i etična osoba, zaključio je Konaković.

Podijeli ovaj članak