Konaković nakon sastanka: Čovića su moćnim i nezaobilaznim napravili SDA i DF

3 min. čitanja

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković kazao je su stranke koje su danas bile na sastanku otvorene za sve razgovore.

Pa i s DF-om, ali…

“Ja ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA. Kao što ne vjerujem da će HDZ-u smetati ruke DF-a jer ih i danas imaju. Da su im smetale ne bi pravili zajednički vlast. Imaju ista otvorena pitanja. Sifet Podžić je u Vijeću ministara. To je koalicija utemeljena na matematikama. DF ne vidim u vlasti. Generalno, nisu nužni, a nemam ništa protiv da budu tu. To je pitanje za DF. Ovdje imamo zdravu priču. Ovo je sad većina u Federalnom parlamentu. Dovoljno ruku na nivou države. Ovo je najjača politička snaga u BiH. I ona ima svoje uvjete. Ultimatume nemamo, niti ćemo mi pristajati na takve”, rekao je Konaković.

Upitan kako će reagirati na neke zahtjeve HDZ-a i SNSD-a u smislu izbornog zakona ili nečeg drugo.

“Na tu vrstu ultimatuma niko ne bi pristao ovdje. Sve je u Neumu bilo deset puta bolje od ovoga sad što je nametnuto. Ali su svi pravili kampanju. Nećemo pristati na secesionističke zahtjeve, diskriminatorne zahtjeve… Mi ne možemo čarobnim štapićem natjerati kadrove HDZ i SNSD da vole BiH i institucije. Ali možemo to bolje raditi od ovih koji sada trguju time. Možemo postati realna snaga i pokazati kako se to radi”, naveo je lider NiP-a.

Upitan je i za Semira Efendića koji ima želju da bude premijer KS.

“U vrijeme dok sam obnašao premijersku poziciju imao sam 16 ruku, nisam imao 18 potrebnih. I sve je išlo glat. 19 ruku je komotna većina. naravno lakše je s 24. Niko nije zatvorio vrata, Efendićeva energija je vidljiva, nemamo ništa protiv šireg bloka. Spremni smo i razgovarati. Ali o imenima, prvo program i prioritet pa ljudi. Ko će biti na čelu to odlučuju svi u većini”, rekao je Konaković.

Jedno od pitanje je bilo da li je ujedinjena opozicija ujedinjena protiv SDA.

“Ne znači to. Kad bi se sutra pravila vlast, kad bi birao između HDZ-a i SDA, s ovakvom korumpiranom SDA bi krenuo na svki put protiv onih koji žele dijeliti BIH. Ali ne može se to prenijeti na opredjeljenje, da je HDZ moćan jer su ga takvim napravili SDA i DF, da je Dragan Čović nezaobilazan faktor kao plod njihovih odnosa. Sad ili nećemo biti vlast ili idemo s Čovićem. Ne pod svim uvjetima. Ali ovakva SDA je nanijela štetu BiH. Trgovina, uzimali su kliničke centre, obavještajne službe, isporučili su domove naroda. Ovoj državi treba nova energija i novi pregovarač s ove strane koja voli BIH. Ova energija bi mogla popraviti tu destruktivnu energiju”, naveo je Konaković.

Podijeli ovaj članak