Konaković i Eichhorst održali sastanak: RS odustaje od očekivanja

2 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se sa izvršnom direktoricom za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu i putu BiH u EU.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona eura za finansiranje 8 ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da će ovi će projekti dati vidljive učinke u više oblasti od razvoja.

Izrazio je nadu da će BiH u sljedeća dva mjeseca usvojiti neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU. 

Izvršna direktorica Eichhorst se osvrnula tokom razgovora na novi investicijski paket EK kojim će se u našoj zemlji finansirati 8 projekata te naglasila da je to još jedan pokazatelj da je budućnost BiH i Zapadnog Balkana u EU.

Dodala je da EU od naše zemlje očekuje ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja EK te nastavak reformskog procesa kao i napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju, a sve u cilju boljeg života građana u BiH.

Naglasila je da posljednje antidejtonske i antiustavne aktivnosti u Republici Srpskoj odstupaju od tih obveza i očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU, a integracija je nešto što građani BiH zaslužuju.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za 5. sjednicu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koja će se održati 19. jula 2023. godine.

Podijeli ovaj članak