Komšić o Dodikovoj posjeti Moskvi: Putin nam može zadati glavobolje

3 min. čitanja

Nakon posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Moskvi i sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uslijedile su brojne reakcije. Ovaj susret prokomentarisao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić posebno se osvrčući na dio priče o produženju EUFOR-ove misije Althea.

– Očigledno je da je organizovan susret i u svrhu predizborne kampanje, ali ono što mi svi sa zebnjom iščekujemo, ne samo u BiH, nego i u regiji, pa čak i u onim krugovima u Evropi koji razmišljaju o razvoju sigurnosne situacije u BiH i na Balkanu, jeste ruski stav oko produženja misije Althea. Rusija ima mogućnost da uloži veto kada se u Vijeću sigurnosti UN-a bude glasalo o produženju te misije. To bi sigurno zakomplikovalo situaciju.

Moje mišljenje je da Putin time može, ako se Rusija odluči za to, zadati velike glavobolje, ne samo nama, nego i cijelom NATO savezu, kao i EU. Postoji alternativa snagama misije Althea, odnosno EUFOR-u. Prema Dejtonskom sporatumu NATO može preuzeti tu misiju, ali koliko znam ne postoji apsolutna saglasnost svih zemalja članica NATO-a za takvo nešto. Ako Putin hoće da zada glavobolju, ne samo nama, nego i NATO-u i EU, onda će Rusija staviti veto na produžetak misije Althea.

Ja priželjkujem da se to ne desi, jer nikom nije, pogotovo BiH, do komplikovanja sigurnosne siutacije. Pogotovo to ne odgovara običnim ljudima, kojima je dosta konflikta, svađa, prepiranja, neizvjesnosti šta će biti sutra sa ovom zemljom… Mislim da je to jedna od osnovnih činjenica koje tjeraju ljude iz ove zemlje. Ali veliki su veliki. Sačekaćemo da vidimo šta će biti na glasanju, istakao je Komšić.

Kako je saopćeno nakon sastanka Putina i Dodika, jedan od razloga za ruski pristanak produženju misije Althea je da se i spriječe navodne “špekulativne radnje zapada”.

– Ne znam šta su špekulativne radnje od zapada. Pogotovo što BiH ima jasna vanjskopolitička opredjeljenja, a to je da ide prema EU i NATO-u. Doduše, za moj ukus idemo sporo. Šta podrazumijevaju pod tim špekulativnim radnjama morate njih pitati, dodao je Komšić.

Podijeli ovaj članak