Komšić: Današnjom presudom obuhvaćen je projekt Velike Srbije, ali on i danas živi kao “srpski svet”

2 min. čitanja

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je današnju presudu nekadašnjim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju.

Simatović i Stanišić su, podsjećamo, osuđeni na po 15 godina zatvora zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene na području BiH tokom agresije na našu zemlju.

Komšićevu reakciju ovim putem prenosimo u cijelosti: 

– Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog “srpskog sveta” iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije.

Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika “srpskog sveta” nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako.

Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat “srpskog sveta”, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom.

Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru, rekao je Komšić.

Podijeli ovaj članak