Katolici danas slave blagdan Svih svetih

3 min. čitanja

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička Crkva slavi sve kanonizirane svece, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Blagdan Svih svetih slavi se 1. novembra/studenoga.

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i Bog ih sve poziva da budu sveti.

U židovstvu je bilo poznato štovanje grobova svetih, a tada su bila važna dva groba, grob proroka Izaije pokraj ribnjaka Siloe i Zaharijin grob u dolini Cedrona. 

S kršćanstvom se dan smrti počinje nazivati i danom nebeskoga rođenja, što su osobito primjenjivali na datume smrti svojih mučenika. Njihovo se štovanje razvilo već u II. stoljeću. 

Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao iznimna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako se danas podrazumijeva, može se govoriti tek od X. stoljeća. Prva službena kanonizacija bila je za vrijeme pape Ivana XV. godine 993., kada je kanoniziran sv. Ulrik. 

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve – pripadnici jedne i druge, iako na različit stupanj i način, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Povodom praznika Svih Svetih i Dušnog dana, delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH polažu vijence i pale svijeće za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća odbrane i civilne žrtve Domovinskog rata:

  • USORA – 09.00 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje Usora
  • ODŽAK – 09.00 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje Odžak
  • ORAŠJE – 09.30 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje u centru grada
  •                – 10.30 – polaganje vijenaca i misa zadušnica – groblje ‘Karaula‘ Donja Mahala
  • DOMALJEVAC – 10.30 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje u Domaljevcu
  • ZENICA – 15.00 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje u Zenici
  • RAVNE-BRČKO – 16.00 – polaganje vijenaca i molitva za umrle – spomen-obilježje Ravne-Brčko
Podijeli ovaj članak