Joanikije pričao o “sječi turskih glava”, Crnogorka uputila izvinjenje Bošnjacima: On je neimar srpskog sveta

2 min. čitanja

Srpski mitropolit Joanikije tokom vikenda održao je govor u jednom podgoričkom manastiru, a dio svog govora posvetio je “anegdoti o Crnogorcima i Turcima”.

– Današnji dan je jedinstven i blagosloven. Na ovaj dan treba uvijek da se sjetimo, bog je našem narodu dao pobjedu nad okupatorima, nad Turcima, zavojevačima. Nad onima koji su držali naš narod u ropstvu dugi niz godina i vjekova, na Vučjemu dolu krvavome. Gdje su se Piperi proslavili svojim junaštvom. Gdje je Luka Filipov Piper uhvatio Osman-pašu i doveo ga pred knjaza čestitoga. Pa, ima jedna anegdota. Dok je vozio pašu svezanoga, govorio je: „Blago meni, orodih se sa kućom Petrovića“. Pa su mu govorili: „Đe ti, jadan ne bio, sirotinja iz Pipera da se orodiš sa kućom Petrovića. Ma, pusti jadan to, no nam kaži zašto si toliko vikao“. Kaže on: „Da mi ko od naših glavu ne posječe“. Jer su toliko Crnogorci bili lakomi na sječenje turskih glava i toliko su bili lakomi da uberu junaštvo, pa da onda neko preuzme svezanoga Osman-pašu. To je anegdota, ne znam da li je istinita ili nije. Ali, ipak, nešto znači. Podsjeća nas na neke stvari iz naše prošlosti. A ono što je bilo u prošlosti, to je negdje i danas prisutno u nama, rekao je Joanikije.

Ova izjava izazvala je mnogo komentara, a među negativnim reakcijama izdvojila se ona crnogorske novinarke Tanje Pavičević.

Ona se, zbog izjava Joanikija, izvinila svim Bošnjacima.

– Izvinjavam se Bošnjacima/muslimanima za gadosti koje izgovara Joanikije. Pri tom, molim da se ne zaboravi da on baštini četničku ideologiju, da je neimar Srpskog sveta, i da govori u ime onih koji se ponose zločinima i genocidima, rekla je Pavičević.

Izvinjavam se Bosnjacima/muslimanima za gadosti koje izgovara Joanikije. Pri tom, molim da se ne zaboravi da on bastini cetnicku ideologiju, da je neimar Srpskog sveta, i da govori u ime onih koji se ponose zlocinima i genocidima.

— Tanja Pavicevic (@pavicevic_tanja) August 3, 2023

Podijeli ovaj članak