Jelena Trivić za Oslobođenje: Glas su mi dali i članovi SNSD-a – U neko doba noći rezultati su samo prestali da dolaze!

6 min. čitanja

Jelena Trivić je bila predsjednik Republike Srpske dva i po sata. Potom je pobjedu proglasio i njen protivkandidat Milorad Dodik. Uprkos tome i uprkos svemu što se dešavalo u prethodna dva dana, ona za Oslobođenje kaže da se i danas osjeća kako se osjećala i u ponoć drugog oktobra – kao predsjednik Republike Srpske.

Neka CIK radi

– Ići ću do kraja. Pravni timovi prijavljuju sve nepravilnosti nadležnim institucijama. Iskoristićemo sva pravna i civilizovana sredstva da načistac istjeramo izbornu volju naroda. Neću odustati od ovoga, kazala je Trivić.

Lideri opozicije danas podnose zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponovno brojanje glasova za predsjednika RS-a

Ona je dodala da je prvi korak u ovoj borbi utvrđivanje onoga što je uneseno u sistem CIK-a i onoga što je stvarno stanje na terenu. Trivić kaže da će politički učiniti sve da se car dotjera do duvara.

– Neće biti da je vuk pojeo magarca. Pokrao nas je SNSD. Tri sata tokom izborne noći nismo dobili nijedan rezultat sa biračkih mjesta u Doboju. U naš uzorak prilikom objavljivanja rezultata bio je uključen i Doboj. U neko doba noći rezultati iz Doboja su samo prestali da dolaze. Zvali smo naše ljude tamo. Oni su rekli da ih istjeruju sa biračkih mjesta i da se glasovi broje po stoti put, istakla je Trivić.

Trivić ne želi da komentariše ulogu Centralne izborne komisije u ovoj krađi. CIK je, kaže ona, nadležna ustanova koja treba da utvrdi sve izborne nepravilnosti i krađe. Sve što je u nadležnosti CIK-a, prijavljuje se CIK-u.

– CIK je u pola noći rekao da rezultati izbora za predsjednika Srpske nisu jasni, jer im sa biračkih mjesta rezultati nisu stigli na vrijeme. Rekli su da će se oglasiti sutradan u devet ujutro, ali se ni to nije desilo. Vjerovatno i oni to sad provjeravaju, ali ne bih da ulazim u to šta oni rade. Mogu da govorim o onome što mi radimo, naglasila je Trivić.

Jelena Trivić dodaje da su i PDP-u u izbornoj noći prestali da dolaze rezultati sa mnogih biračkih mjesta. Taj vakuum je trajao nekoliko sati. Rezultati iz Doboja su pristigli tek ujutro.

– Nije bila greška proglasiti pobjedu, jer na dovoljno velikom uzorku to može da se uradi. A mi smo imali dovoljno velik uzorak. Istraživanja javnog mnjenja se rade na 1.200 ispitanika i greška iznosi do tri odsto. Mi smo imali dovoljno velik uzorak dok su nam stizali rezultati. I onda se desio strukturni lom, koji se ne može desiti ako nema vanrednih okolnosti poput krađe, napominje Trivić.

Ona kaže da su znali da se sprema krađa i da su se za tu krađu pripremali, ali nisu očekivali da će ta krađa biti ovoliko brutalna. Prije izbora je, kaže ona, u nekoliko navrata postavljeno pitanje da li će Dodik mirno predati vlast. Trivić smatra da je više nego jasno da neće.

– Neću priznati pokradenu izbornu volju. Nisam pokradena ja, pokraden je narod. Uopšte nije važno da li ću biti predsjednik Republike Srpske. Borim se za glasove naroda, ne za svoje glasove. Dosta je krađe. Jasno je kao dan da su i neki članovi SNSD-a glasali za mene. Znam mnoge koji su to uradili, istakla je Trivić.

PDP je očekivao izuzetan rezultat u Banjoj Luci i Bijeljini. U gradu na Vrbasu su očekivali razliku od 15.000, a u Bijeljini od pet hiljada glasova. Banja Luka je na dobrom putu da ispuni očekivano, ali je Bijeljina iznevjerila očekivanja Trivićkine stranke. Ona kaže da je razočarana rezultatom glasanja u Bijeljini.

– Nisam pokradena samo u Doboju, Zvorniku i Prijedoru. Pokradena sam u cijeloj Republici Srpskoj. Čak i u Banjoj Luci. Ali, ne mogu da kažem na kojim biračkim mjestima zato što to još utvrđujemo i dokazujemo. Vjerovatno je tako bilo i u Bijeljini, smatra Trivić.

Šetnja i rad

Nakon proglašenja pobjede slavilo se na Trgu Krajine. Trubači su svirali, a sa građanima su bili samo Branislav Borenović i Jelena Trivić. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković na jučerašnjoj konferenciji nije rekao da je Jelena Trivić pobijedila na izborima.

Protesti zbog izborne krađe biće održani sutra u 18 časova, u parku “Mladen Stojanović”, a obraćanja slijede na Trgu Krajine

– Bili su svi tu. Do Trga smo samo prošetali. Ostali su bili u štabu, jer su rezultati i dalje stizali. Nisam slušala Stanivukovićevu konferenciju, pa ne znam šta je rekao. Ne znam kako je konkretno to formulisao. Zar ste očekivali da samo ja radim u izbornoj noći? Neko je morao da ostane u štabu i da radi. Oni su ostali u štabu i nisu išli u šetnju, kazala je Jelena Trivić.

Podijeli ovaj članak