Tajkune su izrodile partije: Novalić i Stanković važne su poluge u sistemu moći SDA i SNSD-a

4 min. čitanja

Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, biznismen Slobodan Stanković, te Stankovićeva kompanija Integral inženjering, uvršteni su na listu sankcija Ministarstva finansija SAD-a. Antony J. Blinken, državni sekretar SAD-a, poručio je da je Novalić sankcionisan za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH.

Lista se širi

– Kao premijer FBiH – gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonu BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije, rekao je Blinken.

Za Stankovića se navodi da je dugo podržavao destabilizacijske aktivnosti Milorada Dodika, kojeg je administracija SAD-a ranije sankcionisala.

– Stankovićeva firma prima velike građevinske projekte u RS-u bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS-a, objasnio je državni sekretar.

Ivica Puljić, novinar sa adresom u Washingtonu, na Twitteru je poručio da je “Novalić sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku, to nije mogao biti formalni razlog za sankcije”. Erol Avdović, bh. novinar sa adresom u New Yorku, ističe da sankcije nisu iznenađenje i da nije isključeno da neki od političara “iz hrvatskog političkog establišmenta, posebno onaj za koji se zna da je na neki način upleten u kriminal i korupciju, nađe na listi sankcija”. Komentarišući sankcije Novaliću, Avdović smatra da je i afera Respiratori bila na dnevnom redu kada su sankcije razmatrane.

– Pitanje je samo zbog čega su Novaliću baš sada uvedene sankcije, a ne 2018, jer moglo se i tada sankcionisati premda američka administracija nije tada ovoliko robusno djelovala. Vjerujem da su i respiratori doprinijeli uvođenju sankcija Novaliću, kaže Avdović.

Velizar Antić, politički analitičar, za Oslobođenje ističe da “živimo u partokratskom društvu, gde su političke partije na vrhu piramide i one ostvaruju, pre svega, svoj, pa tek onda interes naroda”.

– U tom sistemu imamo i “uspešne preduzetnike”, a u suštini klasične tajkune koji su isplivali na vrh i došli do ogromnog kapitala zahvaljujući partijama koje su na vlasti i koje su im sve to i omogućile, smatra Antić.

Srđan Traljić, menadžer za odnose sa javnošću Transparency Internationala BiH, ističe da su, kada se radi o Integralu, i ranije upozoravali da je riječ o preduzeću koje je privilegovano u svim javnim nabavkama, koje je dobivalo značajne poslove i bilo važna poluga u sistemu moći, očuvanju vlasti.

Podsjeća i na nabavku respiratora u FBiH.

Zloupotreba podataka

– Prekršen je zakon na način da su se zaobilazile procedure, a tada je Agencija za javne nabavke saopštila da se može izuzeti nabavka u situaciji kada je to neophodno da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva. Izuzeće se može primijeniti kada je potrebno reagovati u roku od sat ili dva i oni su to iskoristili da zaobiđu procedure, da ne provode nikakav postupak javne nabavke i da se ugovor dodijeli preduzeću koje je registrovano za djelatnost poljoprivrede. To je preduzeće koje nije imalo dozvolu, koje je po ko zna kakvim uslovima dobilo taj posao i ko zna kako nabavilo respiratore, oko kojih je i kasnije bilo jako puno kontroverzi. Cijeli slučaj se procesuira, a imao je i političke konotacije, ističe Traljić.

Dodaje da je TIBiH upozoravao i na zloupotrebu ličnih podataka u slučaju iz 2018, ali i mnogim drugim.

Zlatko Miletić, državni delegat, poručio je da se osjeća pritisak američke administracije, koja na kapaljku stavlja na crnu listu i da je sramota da institucije države ne rade na sankcionisanju.

Podijeli ovaj članak