Jedinica je angažovana na sanaciji korita rijeke Meže u općini Preljevo i ovih dana je pojačana inžinjerijskom mehanizacijom. Nesebičnim angažmanom pridobili su povjerenje i podršku kako lokalnog stanovništva, civilnih struktura vlasti, tako i kolega iz drugih zemalja.

– Nakon što su predstavnici lokalne zajednice, koji imaju koncesiju za upravljanje rijekom Maže, izvršili kontrolu nad izvršenim radovima na dijelu riječnog korita rijeke, izvan rejona angažovanja privremene jedinice OSBiH, isključivo su tražili angažman pripadnika OSBiH za potpuni završetak radova, zbog izuzetnog povjerenja – navode iz Ministarstva

U skladu s pravilima upotrebe resursa u ovoj humanitarnoj misiji, jedinica privremenog sastava OSBiH angažovana je i na preostalim aktivnostma oko uređenju korita rijeke Meže koje su uspješno realizovane, na obostrano zadovoljstvo.

Najodgovorniji predstavnici civilnih autoriteta u Sloveniji su iskazali visok stepen zahvalnosti i respekta prema pripadnicima OSBiH. Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, zamjenik gradonačelnika općine Ravne na Koroške Andrej Erjavec i direktor Civilne zaštite ove općine Branko Kaker su 27. augusta organizovali prijem za pripadnike jedinice OSBiH.

– Tom prilikom zvaničnici su se zahvalili i odali priznanje svim pripadnicima jedinice privremenog sastava OSBiH za izuzetnu požrtvovanost i nesebični doprinos na pomoći ugroženom stanovništvu od poplava – zaključuju iz Ministarstva odbrane BiH.