Ja odmah nakon škole počinjem raditi

2 min. čitanja

Projekt pod nazivom “Ja radim odmah nakon škole” provodi Udruženje poslodavaca Zenice u Bosni i Hercegovini, a finansira ga Ambasada SAD-a u BiH. Glavni cilj ovog projekta je promocija ženskog poduzetništva i deficitarnih zanimanja kao što su kuharica, slastičarka i pekarka u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), putem promovisanja stručnog obrazovanja i saradnje sa školama, roditeljima i lokalnim preduzetnicima.

U okviru ovog projekta, Udruženje poslodavaca Zenica će sarađivati sa četiri mješovite škole – u Zenici, Kaknju, Zavidovićima i Olovu. Planirano je snimanje četiri promotivna filma odnosno videospota namijenjena srednjim školama u ZDK-u koje u okviru svojih programa nude zanimanja kuhara, pekara i poslastičara. Obzirom da je kroz istraživanja utvrđeno kako vrlo malo učenika bira ova zanimanja zbog percepcije da nisu privlačna ni perspektivna, cilj ovog projekta je razbijanje predrasuda i stereotipa o navedenim zanimanjima.

Prema riječima članice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica, Senaide Turkić, u izradi scenarija za promotivne videe će biti uključeni predstavnici škola, a kroz spotove će se također promovisati nedostajuća zanimanja te će se pokušati demistificirati stereotipi i predrasude o tim profesijama.

Adele Mehinagić, sekretarica Udruženja poslodavaca Zenica, napominje da istraživanja jasno pokazuju kako djeca rijetko odabiru ova zanimanja upravo zato što ih ne smatraju poželjnim ili perspektivnim. Upravo zbog toga, pored snimanja promotivnih spotova, projekat “Ja radim odmah nakon škole” će organizovati radionice izrade biznis planova za učenike završnih razreda koji se bave ovim zanimanjima, kako bi im pružili praktične vještine potrebne za pokretanje sopstvenog posla.

Projekt “Ja radim odmah nakon škole” predstavlja značajnu inicijativu koja ima za cilj da promoviše zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, ali koja su nedovoljno zastupljena zbog predrasuda i stereotipa. Očekuje se da će ovaj projekat doprinijeti povećanju interesovanja učenika za ova zanimanja, te da će pokazati koliko su ona zapravo perspektivna i pružaju mnoge mogućnosti za uspješnu karijeru.

Podijeli ovaj članak