Izetbegović uporedio SDA sa drugim strankama: Mi smo kao košarkaš NBA lige, a oni…

6 min. čitanja

Predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović gostovao je na Federalnoj televiziji, gdje je govorio o formiranju vlasti, dešavanjima unutar stranke, ali i o ulozi međunarodne zajednice na procese unutar države.

Odbačeni

Na početku gostovanja u Dnevniku D, Izetbegović se osvrnuo na dosadašnju historiju stranke te je poručio kako se SDA 33 godine drži svojih principa.

– Stabilna smo stranka koja se drži svojih politika i principa. Ono što je neupitno, a što je iza nas ostalo, jeste da smo otvorili procese slobode misli, medija, da smo se toga držali i u ratu i poslije njega. Tokom rata, tamo gdje smo mi kontrolirali oružanu silu, nemjerljivo se najmanje zločina desilo. To nam je omogućilo da budemo šampioni i u pomirenju. Kada je u pitanju ekonomija, 70 posto PDV-a se prikupi tamo gdje je dominantna SDA. Mi smo u odnosu na druge stranke kao jedan košarkaš iz NBA u odnosu na građane prosječne visine, rekao je Izetbegović.

Nakon toga, predsjednik SDA se osvrnuo na procese uspostavljanja vlasti te je kritikovao strane zvaničnike koji su, prema njegovom mišljenju, podijelili probosanski blok na one koji su poslušni i one koji su manje poslušni, prenosi Klix.

– Naš ulazak u vlast su spriječili stranci te su obeshrabrili probosanski blok, uzeli poslušnički dio i nagovorili ih da ne idu sa nama u koaliciju. To nije normalno. Da su stranci pustili da se postizborni proces normalno odvija, naravno da bismo mi bili tu. Odbačeni su oni koji ne slušaju strance i manji dio bloka je uzet jer pristaje na izmjene Ustava, poigravanje sa Ustavom. Nismo ih poslušali u Neumu. Imali smo gard i odnos. Sve vrijeme smo grebali po savjesti. Govorili smo im da kalkulišu sa Dodikom. Kada je bila u pitanju migrantska kriza, oni su došli do mene i htjeli su sve da smjeste na teritorij gdje žive Bošnjaci. Tako su nas tretirali. Ja sam se odupirao takvom odnosu i tome kako se odnose spram Dodika. To je zabrinjavajuća stvar. Mislim da je kulminacija bila u Neumu. Rekli su mi da ćemo morati uraditi neke stvari da bismo sačuvali mir. Dakle, popustiti HDZ-u i SNSD-u. Ja nisam bio spreman na to, poručuje Izetbegović.

Dogovor s Plenkovićem

Ističe kako je SDA u Neumu bila spremna na kompromise.

– Prihvatio sam da se elektorski model primijeni kod izbora članova Predsjedništva, gdje bi iz svakog kantona došao određeni broj elektora. To je takav model gdje bi SDA dobila nula elektora, a HDZ bi svaki put bio izabran. Rekao sam da smo mi velika stranka, snaći ćemo se. U svakoj vrsti pravila. S tim da moramo ukloniti asimetriju. U momentu kada treba prihvatiti kompromis, Čović ode u Banju Luku i čestita Dan RS-a, kaže čuvajte RS. Zašto to radi u momentu kada treba napraviti kompromis? Zašto oni njega takvog preferiraju, dogovaraju s Plenkovićem stvari koje će njega učiniti nedodirljivim, rekao je lider SDA.

U drugom dijelu emisije, Izetbegović se osvrnuo na nadolazeći Kongres SDA. Na pitanje da li bi u stranci trebalo mijenjati određene stvari, Izetbegović je ponovno odgovorio sportskim žargonom.

– To je kao da pitate pobjednika, šampiona koji ostavi na pola puta ostale, da li treba nešto promijeniti. Mi smo pobijedili u posljednja tri ciklusa. Naravno da, kao i uvijek treba nešto mijenjati, odnosno podmlađivati stranku. Trebamo se pojačati na kantonalnom nivou. Stranci su ti koji nisu uredu. Dok teku postizborni procesi, usred tog procesa, visoki predstavnik mijenja Ustav i to na jedan dan, da to pogodi SDA. To radi u dogovoru s Plenkovićem i sa poslušničkim dijelom probosanske ekipe. U takvim okolnostima, naravno da gubite. To rade zato što mi nećemo da slušamo. Nećemo biti poslušnici na štetu države, ističe Izetbegović.

Osvrnuo se i na pitanje da li se Bošnjaci kao narod radikaliziraju.

– Bošnjaci se pretvaraju u građane drugog reda. S obzirom na Dejton i na ovo što rade stranci, Bošnjaku je šansa da postane dio vlasti, institucija duplo manja u odnosu na Srbe i Hrvate. Ako pripada SDA-u, DF-u, SBiH-u, NES-u, onda vam je šansa da uđete u vlast nikakva, a da vam naprave hapšenje ili istragu prilična. Čini se sve da se Bošnjaci radikaliziraju. Kao da se želi stvoriti zamor kod tog naroda, da odustanu od BiH. Bošnjaci se pretvaraju u građane drugog reda u državi koju su branili. Mi smo narod koji je kroz historiju toliko preturio preko glave da nas je nemoguće radikalizirati. Mi nismo skloni tome. Uzalud to rade, mišljenja je predsjednik SDA.

“Neću to dopustiti”

Ističe i kako oni koji su podijelili probosanski blok žele da podijele i SDA.

– Nakon što su podijelili probosanski blok, na one koji slušaju i one koji ne, sada bi da podijele i SDA. Ja to neću dopustiti. To rade oni isti što dijele i probosanski blok i Bošnjake. Pod pritiskom ljudi neki napuštaju stranku jer vide da im je manja šansa za karijeru, a neki vide šansu da profitiraju na takvom pritisku i situacijama, ističe Izetbegović

Podijeli ovaj članak