Izetbegović poručio Tužilaštvu BiH: Prestanite se povlačiti pred Dodikovim režimom

2 min. čitanja

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je, kako je rekao predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, usvojeno 13 zaključaka.

Novinarima se na press konferenciji obratio upravo Izetbegović.

– SDA traži od Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ureda visokog predstavnika (OHR) i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, da ispune obaveze koje su proizašle iz Dejtonskog sporazuma – da konačno odlučno reaguju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik. Obraćam ponovo pažnju na memorandum iz 2011. godine i rezoluciju SNSD-a iz 2015. godine gdje je precizno napravljen algoritam onoga što se dešava u posljednjih 15 godina. Cijenimo da Milorad Dodik kao predvodnik takve politike mora biti uklonjen sa političke scene, naglasio je Izetbegović, te nastavio:

– Dosadašnja neodlučnost PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma samo dodatno ohrabruje secesioniste. Izvođenje policije na međuentitetsku liniju, provokacije i uvrede žrtvama genocida, psovanje genocida, slavljenje i odlikovanje ratnih zločinaca, sve to je prošlo bez jasne i odlučne reakcije. Posljednje odluke visokog predstavnika koje se odnose na zakone donesene u NSRS-u su dobrodošle ali bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u BiH. Ponovo pozivamo Tužilaštvo BiH da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužilaštva BiH. Smatramo da se nisu stekli uvjeti za povlačenje sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH, a naročito da glas jednog sudije, sudije iz RS-a, može sve blokirati. Pitanje državne imovine je crvena linija. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH, saopćio je Izetbegović.

Podijeli ovaj članak