Izetbegović: Milanovićeve uvrede Majkama Srebrenice ga svrstavaju rame uz rame sa zagovornicima zločinačkih projekata

3 min. čitanja

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na optužbe da je saopćenje Majki Srebrenice, u kojem one kritikuju Milanovićeve izjave i stavove o genocidu u Srebrenici, pisao upravo Izetbegović ili neko drugi iz SDA.

Izetbegović je naveo kako hrvatski predsjednik iz dana u dan nastavlja sa uvredama na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Dodao je kako je Milanović u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimjeren rječnik usmjerio prema žrtvama genocida u Srebrenici, a pri tome i tvrdeći kako je njihovo “saopćenje pisao Bakir Izetbegović”.

Saopćenje Udruženja “Majke Srebrenice” u kojem su reagirale na Milanovićevo negiranje genocida nisam pisao ja, niti bilo ko iz SDA, ali bih svaku riječ iz tog saopćenja – potpisao. Zoran Milanović je svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, već odavno prešao sve crvene linije. I to bi bio samo lični problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije riječ o predsjedniku Republike Hrvatske, države članice Evropske unije i NATO-a, naveo je Izetbegović.

Izetbegović poručuje da Milanovićeve svakodnevne uvrede ne mogu donijeti nikome ništa dobro, ali mogu dodatno utjecati na pogoršanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i bošnjačkog i hrvatskog naroda.

– Uvrede koje je Zoran Milanović uputio majkama iz Srebrenice, kao i potcjenjivanje i pokušaji dehumanizacije Bošnjaka, svrstavaju ga rame uz rame sa negatorima genocida i zagovornicima zločinačkih velikodržavnih projekata. Milanović svojim stavovima i uvredama koje svakodnevno izgovara neće promijeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju, koncentracionim logorima i udruženim zločinačkim poduhvatima, dodaje predsjednik SDA.

Ono što hoće postići, zaključuje Izetbegović jeste da će historija pamtiti kako je predsjednik Republike Hrvatske negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i vrijeđao porodice žrtava.

– Želimo vjerovati da u politici i općenito društvu u Hrvatskoj i dalje ima dovoljno demokratskog kapaciteta i zdravog razuma, koji će se, ako ga već ne mogu zaustaviti, barem javno i jasno ograditi od Milanovićevih pogubnih stavova. I zbog nas u Bosni i Hercegovini, ali na prvom mjestu zbog sebe samih, poručio je lider SDA.

Podijeli ovaj članak