Iz krajnosti u krajnosti: Sutra nas očekuje teška noć, a onda u BiH dolazi velika promjena

2 min. čitanja

Nakon što su u proteklim danima Bosnu i Hercegovinu pogodile jake oluje, danas u našoj zemlji preovladava sunčano vrijeme sa veoma visokim temperaturama.

Tako će ostati i sutra, a meteorolozi najavljuju novu promjenu vremena u utorak. Iako se prethodnih dana govorilo o tome da će zahlađenje u našu zemlju stići u srijedu, izgleda da nam novo osvježenje ipak stiže prekosutra.

U međuvremenu, veći dio BiH očekuje teška noć sa ponedjeljka na utorak. To su prognoze Facebook stranice BHMeteo a riječ je o tome da će noć sa ponedjeljka na utorak biti veoma topla i samim tim veoma teška za spavanje.

– Ponedjeljak (24.07.) donosi sunčano i vruće vrijeme uz dnevne maksimume 33 do 38, lokalno do 40°C. Treba izdvojiti noć na utorak (25.07.) koja će biti teška za spavanje obzirom da nas uz lokalno pojačan jugo očekuje vrlo topla noć i temperature iznad 20°C u većem dijelu zemlje.

Vrlo topla noć na utorak će biti posebno izražena u sjevernijim dijelovima Bosne gdje će usljed fenskog efekta južnog vjetra temperature tokom noći ostati većinom na 24 do 30°C. (slika u prilogu).

Iako se ranije spominjalo da će promjena vremena biti u srijedu, ona nam ipak stiže u utorak poslijepodne. Stići se sa sjeverozapada i donijeće postepeno padavine i osjetno zahlađenje. Ispred fronte, u sklopu predfrontalnih nestabilnosti očekuju se lokalno jača nevremena o kojim će sutra biti više govora.

Više padavina od noći na srijedu (26.07.) i tokom srijede, kada će ih biti u većem dijelu zemlje. U srijedu osjetno hladnije, u Bosni pad temperature za 15-20°C u odnosu na ove u ponedjeljak, dok će na jugu, u Hercegovini, biti nešto blaže zahlađenje, naveli su.

Podijeli ovaj članak