Ispred nas samo jedna balkanska država: BiH među prvih pet zemalja u Europi po pretilosti

4 min. čitanja

Pretile osobe imaju znatno veći rizik od razvoja mentalnih oboljenja. To se odnosi na sve starosne skupine, pri čemu žene češće obolijevaju od većine bolesti nego muškarci, pokazuje nedavno istraživanje Medicinskog sveučilišta u Beču, a kojeg prenosi portal Večernjeg lista BiH.

Mentalni poremećaji

Podaci pokazuju kako pretilost pogađa više od 670 miliona osoba diljem svijeta. Već je opsežno istraženo da bolest potiče metaboličke poremećaje i ostavlja ozbiljne kardiometaboličke posljedice kao što su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i poremećaj metabolizma lipida.

Istraživački tim je u sklopu studije analizirao skup podataka o svim bolničkim boravcima populacije od 1997. do 2014. godine i utvrdio da dijagnoza pretilosti značajno povećava vjerojatnost širokog spektra mentalnih poremećaja, uključujući depresiju, ovisnost o nikotinu, psihozu, anksioznost, poremećaje u prehrani kao i samoj osobnosti. Navedeni podaci alarmantni su za veliki broj zemalja u kojima raste broj pretilih osoba, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Naime, prema broju pretilih, Bosna i Hercegovina je među prvih pet država Evrope, piše Vecernji.ba. Posebno zabrinjava činjenica da broj djece koja imaju problem s pretilošću stalno raste. Po broju osoba koje imaju problem s kilogramima BiH zauzima neslavno drugo mjesto na Balkanu, ispred nas je samo Crna Gora.

Šefica predškolskog dispanzera Javne zdravstveno-nastavne ustanove iz Tuzle dr. Dijana Dugonjić nedavno je u medijima upozorila na sve češći problem s kilogramima koji imaju školarci. Istaknula je kako je 15 posto djece koja idu u osnovnu školu već pretilo, što je veliki alarm. Također je dodala kako se s istim problemom susreće 11 posto srednjoškolaca.

– Budući da se pretilost tumači kao kronično oboljenje, treba naglasiti da ukupno jedna trećina predškolaraca ima tendenciju postati pretila odrasla osoba, a jedna je polovina djece školske dobi obično pretila u odrasloj dobi – objasnila je ova liječnica navodeći kako je pretilost najveći javno-zdravstveni problem kod gotovo svih generacija. Upozorila je i na čimbenike koji doprinose rastu broja pretile djece, navodeći kako su to u najvećem broju slučajeva nasljedne i neke endokrine bolesti.

Energetski unos

Također se kao uzrok nameće i neravnomjeran unos energetskih i kaloričnih namirnica. Podsjetila je na činjenicu kako su kod velikog broja djece zastupljene neodgovarajuće prehrambene navike, povećan unos ugljikohidrata i nezdravih namirnica, uz nedovoljno kretanje.

Zbog rasta broja pretilih osoba i činjenice da pretilost sa sobom vuče i druga oboljenja, u BiH je formirana i Udruga “Društvo za debljinu” koja u novembru ove godine planira organizirati veliki kongres o pretilosti o temi “Pretilost – gdje smo i gdje želimo biti”. Na kongresu će se obratiti čak 29 eminentnih stručnjaka iz svih zemalja svijeta. I iz ove udruge su na svojim službenim stranicama upozorili na činjenicu da pretile osobe i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju više psihičkih poremećaja u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine.

– Debljina je jedan od najčešćih tjelesnih problema kod osoba oboljelih od teških i dugotrajnih psihičkih bolesti i poremećaja. Dok je prevalencija debljine u općoj populaciji 20 – 30 posto, prevalencija debljine u populaciji oboljelih od shizofrenije je između 40 i 60 posto – naveli su.

Kada je riječ o istraživanju Medicinskog sveučilišta u Beču, studija je potvrdila kako debljina često prethodi teškim psihičkim poremećajima, a osobito kod mladih osoba kod kojih je rizik najizraženiji, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu

Podijeli ovaj članak