IGK podržava provjeru krivične prijave protiv Zorana Milanovića: Duže vrijeme daje izjave u kojima negira i umanjuje značaj genocida u Srebrenici

2 min. čitanja

Institut za istraživanje genocida Kanada (GK) podržava odluku Tužilaštva BiH da provjeri krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici.

Protiv Milanovića je krivična prijava podnesena zbog grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”.

Milanović je negirao genocid u Srebrenici i prije dva mjeseca, tokom sastanka učesnika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao IGK.

U pismu evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović od 19. septembra ove godine povodom kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od strane Milanovića IGK je između ostakog napisao:

Već duže vrijeme Milanović daje izjave u kojima negira i umanjuje značaj genocida u Srebrenici. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih lidera u Sloveniji. Implikacije predsjednika države Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici. Takođe vas molimo da iz svoje nadležnosti preduzmete potrebne mjere kako bi se spriječilo opasno negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika jedne članice Evropske Unije”.

Svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova nanosi bol preživjelim žrtvama genocida, degradira sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažava pravdu i ponižava međunarodno pravo i međunarodne institucije.

Podijeli ovaj članak