IGES podsjeća na posljednje Dodikove prijetnje i upozorava: Državna imovina mora biti dio koalicionih dogovora budućih vlasti

2 min. čitanja

Milorad Dodik je jučer u Banjoj Luci ponovo kritikovao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta prijetivši disolucijom Bosne i Hercegovine ukoliko zadre, kako je rekao, u imovinsko-pravne odnose RS-a. U tom slučaju je Dodik, kako je naveo, napisao odluku o odvajanju RS-a koju bi stavio u proceduru.

“Znam šta govorim… Kao, ne smijemo od Amerikanaca, Evropljana, pustite tu priču”, zaprijetio je Dodik navodi Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), te upozorava da je upravo zbog toga “zaštita državne imovine, koja je pitanje opstanka Bosne i Hercegovine, glavno pitanje koje mora biti dio kolacionih sporazuma budućih vlasti”.

Ured visokog predstavnika je i do sada donosio odluke kojima je štitio pljačku državne imovine, a donesene su i presude koje potvrđuju vlasništvo Bosne i Hercegovine nad svojom imovinom. Ona po ustavu i zakonu pripada Bosni i Hercegovini, a samim tim i svim njenim građanima. Pravo vlasništva, raspolaganja i korištenja te imovine je isključivo pravo države i entiteti nemaju nadležnost za tu oblast.

Državna imovina nije, kako često možemo čuti u javnosti, samo perspektivna i neperspektivna vojna imovina kao i određeni objekti državnih institucija. Državnu imovinu čini 53,26 % teritorije Bosne i Hercegovine, uključujući sve prirodne resurse koji se nalaze na toj teritoriji, stoji u saopćenju IGES-a. 

Podijeli ovaj članak